NOU CONCURS

Dilluns, TV3 estrena el concurs "Bocamoll"

Dilluns, s'estrena a TV3 "Bocamoll", un concurs que juga amb la llengua i la cultura catalanes amb una finalitat amena, lúdica i divertida. L'espai el presentarà Espartac Peran.

"Bocamoll", una producció Televisió de Catalunya amb la col·laboració d'Antàrtida, sorgeix a partir de l'adaptació del programa basc "Mihiluze", que s'emet diàriament a ETB1 (EiTB).

El concurs fa servir els recursos i el llenguatge audiovisual estàndard; remarca la funció lúdica de la llengua; potencia la participació activa dels espectadors; presenta una imatge moderna adaptada als nous temps, tant en "look" com en continguts (SMS, argot...), i dóna una visió oberta que combina temes locals i temes internacionals, urbans i rurals, moderns i tradicionals. S'emetrà cada dia, de dilluns a divendres, i el presentarà Espartac Peran, que també n'és el director, juntament amb Sílvia Pons.

A la presentació del nou espai televisiu, que s'ha fet a Barcelona, hi han assistit Carme Basté, directora de programes i subdirectora de TVC, Espartac Peran i Sílvia Pons, Carles Porta, productor executiu, i la resta de l'equip del programa.

Came Basté ha destacat que "Bocamoll" "és un concurs on la base és la paraula i, tot i que hi ha hagut més programes d'aquest tipus, aquest és més actual i modern. Un programa d'entretenimet molt àgil, que ens permetrà jugar des de casa i que ens descobrirà un nou Espartac. A més, està fet amb una productora amb qui sempre hem treballat molt a gust".

Carles Porta, productor executiu, ha explicat que va descobrir el programa amb la seva filla, mirant ETB "i ens va passar l'estona volant. No es tracta d'un concurs pensat per a lletraferits, sinó per a tots els públics, i ens permet jugar i divertir-nos utilitzant la nostra llengua", ha dit.

Els concursants del programa són d'edats i gèneres diferents, i la procedència geogràfica i lingüística és variada, la qual cosa enriqueix el concurs. Vénen de tot Catalunya, de les Balears i del País Valencià. Hi participen tres parelles, una de les quals s'elimina cada dia, i se n'hi incorpora una de nova.

"Intentarem entretenir durant els 25-30 minuts que dura el concurs. La nostra pretensió no és altra que divertir-nos aprenent amb un concurs fresc", ha afegit Espartac Peran. Pel presentador, hi ha dues proves estrella en el concurs, "la de les paraules de la tribu, que ens dóna la visió de com n'és de rica la nostra llengua, i la dels sms, una prova moderna creada a partir d'un nou concepte de l'ús de la llengua".

El concurs es divideix en cinc proves: "A corre-cuita", on hi apareixen quatre temes i cada parella en tria un; "Les paraules de la tribu" on es presenten tres taules amb set paraules d'ús poc comú (argot, localismes, paraules de nova creació...). El presentador llegeix una definició i la prova consisteix a descobrir quina paraula correspon a la definició; "El triangle", on la parella amb menys punts tria, entre tres, la prova que farà i adjudica a les altres dues parelles les proves que faran; "Missatges", on jugen les dues parelles que es classifiquen (màxima puntuació), i "On ho poso?", on els punts acumulats fins ara es converteixen en euros. A la prova final, els concursants podran guanyar el "sac" acumulat. Es proposa un tema i en pantalla apareixen tres camps que hi estan relacionats. A continuació, els concursants han de classificar set conceptes en els camps correctes. Si col·loquen els set conceptes en els camps correctes, s'emporten el "sac" acumulat.

"Bocamoll" juga amb la llengua i la cultura catalanes, i ho fa amb expressions i paraules conegudes per tothom, però que potser no utilitzem dins el nostre vocabulari habitual. Sílvia Pons ha parlat d'on surten les paraules i les expressions que descobrirem en el concurs. "La base és l'Institut d'Estudis Catalans i diversos diccionaris... de sinònims, de llengua catalana, del mateix "Caçadors de paraules". Tot està contrastat! I pel que fa al llenguatge dels sms, ens basem en dos llibres de codificació".

Anar al contingut