Últim programa de la temporada

"Singulars" (DIMARTS 3CAT)

Aquesta setmana, "Singulars" emet l'últim programa de la temporada i convida Joan Melé, un banquer amb un discurs molt poc habitual.

El convidat de "Singulars" d'aquesta setmana és el banquer Joan Melé, subdirector general a Espanya d'un banc poc habitual i referent europeu en banca ètica: Triodos Bank.

Fundat l'any 1980, Triodos Bank és un banc europeu independent que va capgirar el model de negoci bancari establert. Com? Demostrant que és possible combinar la rendibilitat financera amb la rendibilitat social i mediambiental.

O, dit d'una altra manera, amb els estalvis dels seus clients, Triodos Bank finança iniciatives, empreses i organitzacions socials, culturals o mediambientals, i inverteix en projectes relacionats amb les energies renovables, la bioconstrucció i l'ajuda a persones amb risc d'exclusió social.

Però el discurs de Joan Melé, que té més de trenta anys d'experiència professional en el sector bancari, va molt més enllà.

En el seu llibre "Dinero y conciencia. A quién sirve mi dinero", Melé parla d'economia amb valors ètics i diu que la societat ha de prendre consciència de la necessitat d'implantar un nou model econòmic.

Per Joan Melé, la crisi actual no és res més que el col·lapse de l'economia financera i especulativa que durant anys només ha buscat augmentar els beneficis de manera astronòmica fins i tot a costa d'ofegar l'economia productiva.

Segons ell, l'especulació financera que ens ha envaït només ha estat possible per la cobdícia dels individus. L'esclat de la bombolla financera ens indica que som davant d'una crisi de consciència, de valors humans.

L'ambició desmesurada i la voracitat dels sectors financers són els responsables directes del col·lapse del sistema.

Aquest banquer peculiar defineix l'economia d'una forma ben clara i senzilla: l'economia és la relació que uneix les capacitats, necessitats i treball dels individus amb la resta d'éssers humans i amb el planeta que habitem tots plegats.
Anar al contingut