Cinc documentals

El 33 fa una programació especial dedicada als 25 anys de la catàstrofe de Txernòbil

Amb el títol "Txernòbil, 25 anys després", s'emetran cinc treballs que abordaran el desastre nuclear més gran de la història des de diferents angles.

A partir del dimarts 26, el 33 fa una programació especial dedicada als 25 anys de la catàstrofe de Txernòbil. Amb el títol "Txernòbil, 25 anys després", s'emetran cinc documentals que abordaran el desastre nuclear més gran de la història des de diferents angles.

Dimarts 26 d'abril, a les 12.00 i a les 20.10

"Chernobyl, a natural history"

Director: Luc Riolon
França, 2010
52'  HD  
Camera lucida/ARTE

Aquest treball documental permet acostar-nos científicament a l'impacte de la radioactivitat en l'ecosistema. Està basat en la recerca efectuada a la zona d'exclusió al voltant de la central nuclear de Txernòbil. En aquesta àrea, en què la radiació varia amb les estacions de l'any, zoòlegs i radioecologistes hi estan fent descobriments sorprenents… Estrena.


Dimecres 27 d'abril, a les 12.00 i a les 20.10


"L'hora zero: la catàstrofe de Txernòbil"
("Zero Hour: Disaster at Chernobyl")

Canadà, 2004
49'

Reactor nuclear número 4 de la central nuclear de Txernòbil, a Ucraïna. El 26 d'abril del 1986 una combinació d'errors humans i un disseny erroni del reactor van causar la catàstrofe nuclear més gran de la història. Aquell desastre, que va provocar un nombre exacte de morts que no s'ha pogut precisar mai, seria també determinant per a l'acceleració del final de la Unió Soviètica.

L'explosió que es va produir dins del reactor va alliberar a l'atmosfera material del nucli radioactiu i va contaminar no només bona part d'Ucraïna i Bielorússia, les zones més relativament properes a la central, sinó també mitja Europa i, fins i tot, els Estats Units.

Però només seixanta minuts abans que passés l'accident res no ho podia fer preveure. El treball és un relat minut a minut d'aquella fatídica hora final abans de l'explosió d'hidrogen que seria el detonant de la contaminació nuclear.

El documental va ser enregistrat dins del reactor número 3 de Txernòbil, bessó i veí del número 4, el que va esclatar. És, per tant, una aproximació impressionant a aquella hora en què la humanitat va viure el desastre nuclear més gran fins aleshores conegut.


Dijous 28 d'abril, a les 12.00 i a les 20.05

"Cap a l'eternitat" ("Into Eternity")

Director: Michael Madsen.
Dinamarca, 2010
57'
Premi "Green Screen" a l'IDFA 2010
Menció especial premi "Green" Sheffield 2010

"Into eternity" explica que cada dia s'emmagatzemen una gran quantitat de residus radioactius de manera provisional. Aquest material, provinent de les principals plantes nuclears, pot rebre les conseqüències dels desastres naturals, humans o dels canvis de la societat. Per aquesta raó es planeja construir a Finlàndia el primer dipòsit nuclear excavat directament a la roca: un sistema enorme de túnels subterranis que haurà de durar tot el temps que els residus siguin perillosos, és a dir, 100.000 anys. Però com s'aconseguirà que es mantinguin així, ben segellats, sense que impliquin gens de perill per a l'ésser humà? El documental viatja a les entranyes d'aquest magatzem nuclear i del futur nuclear de la humanitat.

Quan el magatzem finlandès estigui ple de residus radioactius caldrà segellar-lo perquè no es pugui obrir mai més. Això és el que es pretén, però es pot assegurar completament que serà així? I com és possible advertir les generacions que ens succeiran sobre tot aquest material, nociu i mortal, que els deixem en herència? Com els previndrem d'aquestes "piràmides" del nostre temps? Entendran el nostre missatge i respectaran les nostres instruccions?

Mentre les màquines excaven la roca per construir-hi el magatzem, el director del documental parla amb experts que intenten trobar solucions per a aquest problema, el dels residus nuclears, per preservar els humans i l'ecosistema dels possibles perills que poden derivar d'una mala gestió.


Divendres 29 d'abril, a les 11.55 i a les 20.00

"Nuclear? No, gràcies" ("Nuclear Power")

Dinamarca, 2007
30'

Una minúscula organització que havia nascut a Dinamarca va acabar creixent fins a arribar a ser un moviment que va triomfar davant les grans empreses, els grups d'experts i el govern. L'Organització per la Informació sobre l'Energia Nuclear, l'OOA en les sigles daneses, és la principal responsable del fet que a Dinamarca no s'hi hagi instal·lat mai cap planta nuclear. De fet, ho tenien tot en contra, però van guanyar la batalla gràcies a la seva voluntat de ferro i a l'encert que van tenir per guanyar-se l'opinió pública.

"El canvi energètic" ("PowerShift: Energy + Sustainability")

Estats Units, 2005
30'

Amb relats captivadors i imatges inspiradores, aquest programa especial de televisió, guardonat i presentat per Cameron Diaz, explora l'enorme potencial de l'energia neta i renovable. El reportatge il·lustra les connexions entre temes com les energies solar i eòlica, l'eficiència energètica, els edificis ecològics i el canvi climàtic global. Centrant-se en la gent jove, "El canvi energètic" fa una introducció al món de l'energia i dóna impuls a pràctiques energètiques sostenibles. A més ofereix exemples d'actuació concrets que poden dur a terme els teleespectadors en el seu dia a dia per crear un futur sostenible. Estrena.
Anar al contingut