Especial

"60 minuts" dedica un cicle a les revoltes del món àrab i del Pròxim Orient

Sota el títol genèric de "La revolta inesperada", el programa oferirà cinc treballs sobre els països d'influència àrab que han viscut les últimes i convulses revoltes democràtiques. Moviments, populars i ciutadans, que han sacsejat, posat en qüestió i, en alguns casos, fins i tot canviat els règims existents.

"60 minuts" dedicarà tots els reportatges del mes d'abril i de la primera setmana de maig a analitzar les revoltes del món àrab i del Pròxim Orient. Amb el títol genèric "La revolta inesperada", el programa de documentals del 33 oferirà cinc treballs sobre els països d'influència àrab, i sobre l'Iran, també, que han viscut les últimes i convulses revoltes democràtiques. Moviments, populars i ciutadans, que han sacsejat, posat en qüestió i, en alguns casos, fins i tot canviat els règims existents. Aquests fets han demostrat que l'impuls del poble ha permès estendre les protestes i la revolució en tots aquests països mancats de democràcia i de llibertat. En aquest context, "60 minuts" emetrà els dimarts i a partir de les 22.55 els documentals següents:
 
"Egipte, t'estem vigilant", el 5 d'abril
Tres dones sense experiència en l'activisme polític i incapaces d'estar assegudes en un moment en què el país podria afrontar un dels canvis més determinants comencen un moviment espontani per explicar a la població el significat de la "democràcia". L'any 2005, George Bush Jr., president dels EUA, va dir en el discurs de l'Estat de la Unió que Egipte seria un dels països a posar la primera pedra en el camí cap a la democràcia a l'Orient Mitjà. El mateix any, l'avui expresident egipci Hosni Mubarak va anunciar les primeres eleccions democràtiques al país. Llavors, tres dones engeguen la campanya Shayfeen.com ("T'estem observant"). Aquest reportatge segueix els alts i baixos que viurà el moviment a Egipte durant el primer any. Tot insistint que només la població pot aconseguir el canvi, l'objectiu d'aquestes dones és educar els egipcis en la idea que implica construir els pilars bàsics d'una democràcia: disposar dels drets humans bàsics, de llibertat d'expressió, i establir un poder judicial independent. En definitiva, amb la iniciativa volen destacar la importància dels ciutadans a l'hora de definir i assegurar la democràcia. Dirigit per Leila Menjou i Sherief Fahmy.

"El Iemen, un viatge al cor de la Jihad", el 12 d'abril
El Iemen s'ha guanyat la reputació de ser un dels països més perillosos del món. Però, per un jove musulmà britànic, pot convertir-se en el seu regne espiritual. En Dean sempre ha somiat viatjar al país d'origen de la seva mare, tot i que poder retornar a les arrels en aquesta societat islàmica tan estricta comporti arriscar la pròpia seguretat. Al-Qaeda hi és activa i té els occidentals com a objectiu terrorista prioritari, de manera que ser mig iemenita no suposa cap garantia de protecció. Mentre en Dean viatja al país per descobrir què significa ser iemenita -o què significa ser britànic- descobrirem si acaba trobant la inspiració que, segons ell, li cal per ser un bon musulmà o, si al contrari, el seu somni l'acabarà decebent. Un reportatge de la BBC.

"L'Iran al descobert. La revolució des de dins", el 19 d'abril
Aquest reportatge mostra com va començar el moviment estudiantil a l'Iran, opositor al règim del president Mahmud Ahmadinejad. La reportera Jane Kokan arrisca la vida en entrar de manera clandestina a l'Iran per obtenir imatges secretes que mostrin les atrocitats medievals que s'hi cometen i que les autoritats volen mantenir amagades a la resta del món. Kokan es trobarà amb líders estudiantils que el govern vol silenciar i investiga la mort de la periodista canadenca Zahra Kazemi, que va morir a cops després d'un interrogatori de 77 hores. Amb entrevistes inèdites als joves líders de la revolució oculta de l'Iran i amb evidències impactants de les tàctiques de tortura aplicades per l'administració, aquest reportatge ofereix una mirada des de dins d'un dels països amb més secrets del món i revela un regne en el qual impera el terror i que inclou la tortura i l'assassinat dels ciutadans iranians. Produït per Hardcash Productions.

"Líbia: el túnel del desert de Gaddafi", el 26 d'abril

En aconseguir fer realitat el somni de crear un riu artificial, Gaddafi tenia l'esperança de crear un model econòmic i social islàmic que impulsés el país i desafiés Occident. Es tractava de la creació d'un visionari o del miratge d'un boig? L'equip del reportatge van ser els primers estrangers que, amb condicions extremes i difícils, van poder seguir de prop la gestació del sistema d'irrigació més gran del món. Amb material nou i que no ha estat censurat, el reportatge construeix el retrat dels motius que s'amaguen darrere d'aquesta "Canalització cap al paradís", tot penetrant en la ment de l'home que, en una ocasió, es va autoproclamar "Senyor protector de les aigües", que ha sustentat la seva carrera política en l'èxit d'una fantasia concreta: transformar el desert en un "paradís verd". Així, Gaddafi va acabar sembrant la llavor de la catàstrofe ecològica al nord d'Àfrica i dels conflictes futurs al país. Dirigit per Winfried Spinler.

"Viatge cap a l'infern iemenita", el 3 de maig
Somàlia i Etiòpia
són dos dels països més pobres del món. Aquesta és la raó per la qual els seus habitants intenten escapar d'aquestes terres a la recerca d'una vida nova. Però aquesta vida té un preu. Per aconseguir el seu somni han de pagar els contrabandistes per travessar el golf d'Aden, pròxim a la costa del Iemen, en petits vaixells que, sovint, porten més de cent persones a bord, colpejades i assassinades si intenten moure's. L'autor del reportatge va viatjar amb els emigrants per mostrar tot allò que havien de suportar. Com la resta de molts dels fugitius, va ser capturat a prop de la costa i va acabar en una presó del Iemen. D'altres no van tenir aquesta mateixa sort: l'any 2005 van morir 1.200 persones durant aquest viatge cap a l'infern. Dirigit per Daniel Grandclement.
Anar al contingut