Abús de poder

"Sense ficció" presenta "L'home més perillós d'Amèrica"

L'any 1967, Daniel Ellsberg, analista polític dels Departaments de Defensa i d'Estat, rep l'encàrrec per part del secretari de Defensa, Robert McNamara, d'investigar a fons la implicació nord-americana en la guerra del Vietnam.

Dimecres, 6 d'abril, a les 23.20, "Sense ficció", la franja que TV3 dedica al documental, presenta "L'home més perillós d'Amèrica", un treball que estableix els precedents del "cas Wikileaks" i del seu impulsor, Julian Assange. Dirigit per Judith Ehrlich i Rick Goldsmith. Nominat a l'Oscar al millor documental (2010) i premi especial del jurat a l'IDFA (2010).

L'any 1967, Daniel Ellsberg, analista polític dels Departaments de Defensa i d'Estat, rep l'encàrrec per part del secretari de Defensa, Robert McNamara, d'investigar a fons la implicació nord-americana en la guerra del Vietnam.

Anys més tard, el 1971, els Estats Units continuen immersos en la guerra. El president Richard Nixon abusa del poder des de la seva oficina, ignorant els desitjos de la població, del congrés i dels tribunals: promet la pau mentre planifica i construeix una guerra sense final aparent.

Llavors, Daniel Ellsberg afronta una decisió crucial. Fruit de la investigació encarregada per McNamara, ha conegut una trama de decisions equivocades, de dobles discursos i de mentides intencionades que revelen que la guerra del Vietnam ha estat una guerra bruta basada en la mentida i en l'engany. Armat amb 7.000 pàgines de documents reservats, decideix filtrar la veritat sobre la guerra del Vietnam al diari "New York Times". D'aquesta manera, Daniel Ellsberg s'arrisca a passar-se la vida a la presó, acusat d'espionatge, per posar fi la guerra que ell mateix va contribuir a impulsar.

Aquest documental, narrat com un "thriller" polític, és una història fascinant sobre com la decisió d'un sol home va provocar el cas Watergate, la renúncia de Richard Nixon a la presidència i la fi de la guerra del Vietnam.

Daniel Ellsberg, un funcionari del Pentàgon d'alt nivell i estrateg de la guerra del Vietnam, afirma que la guerra es basa en dècades de mentides i pèrdues; mentides que involucren les administracions de cinc presidents diferents. Les seves conclusions es reprodueixen en una pila de documents d'alt secret, més de 7.000 pàgines que ell mateix filtra al "New York Times". D'aquí, les dades salten als titulars de la premsa de tot el món.

Aclamat com un heroi, d'una banda, i etiquetat com a traïdor - fins i tot pels seus col·legues més pròxims - i condemnat a l'ostracisme per l'altra, Ellsberg va arriscar la seva vida per salvar una guerra que ell va ajudar a planejar.

L'acte de consciència i desesperació de Daniel Ellsberg va contribuir a desencadenar una crisi constitucional, el Watergate. Aquest cas va suposar l'única renúncia d'un president en tota la història dels Estats Units i va acabar contribuint a acabar la guerra.

Henry Kissinger va anomenar Daniel Ellsberg "l'home més perillós d'Amèrica". Quatre dècades més tard, Julian Assange li ha agafat el relleu.
Anar al contingut