Minisèrie històrica

Presentació d'"Ermessenda" a la capella de Santa Àgueda

A l'acte hi van assistir el director Lluís M. Güell i els actors de la sèrie, a més de la directora de TV3, Mònica Terribas, el productor executiu d'Ovideo, Quique Camín, i el director de l'ICIC, Fèlix Riera.

Dilluns 21 i dimarts 22 de març, a les 22.25, TV3 estrena "Ermessenda", una gran història que s'emetrà en dos capítols i que està dirigida per Lluís M. Güell i protagonitzada per Laia Marull i Lluís Homar.

Coproduïda per TV3 i Ovideo, amb la col∙laboració de l'ICIC i el suport de l'ICAA, "Ermessenda" narra la història de la dona més poderosa de la història de Catalunya.

Dimarts 15 de març se'n va fer la presentació a la capella de Santa Àgata (plaça del Rei, 9), espai cedit pel Museu d'Història de Barcelona. Hi van assistir Mònica Terribas, directora de TV3; Quique Camín, productor executiu d'Ovideo; Fèlix Riera, director de l'ICIC; Lluís M. Güell, i els actors Laia Marull, Lluís Homar, Julio Manrique, Rosa Renom, Pau Durà, Álvaro Cervantes, Dafnis Balduz, Joan Massotkleiner, Francesc Garrido i Marina Gatell.

"Aquests espais formen part del Palau Comtal", va explicar Mònica Terribas al començament de l'acte per explicitar el perquè d'haver escollit aquest indret per a presentar aquesta gran història de TV3. El projecte "el vaig tenir sobre la taula al maig del 2008, i em va semblar molt ben tramat, tenia la direcció de Lluís M. Güell, la coproducció d'Ovideo i abordava una història desconeguda pel gran públic d'aquest país... La història de Catalunya ens l'han explicada molt per damunt. Coneixem més de l'abat Oliba que d'Ermessenda, i en un món on es teoritza molt com una dona exerceix el poder, està bé explicar la història d'una dona que anteposava els interessos col·lectius davant dels personals sense que ningú teoritzés". La directora de TV3 va manifestar que "em vaig emocionar quan ho vaig veure muntat". "Existim per coses com 'Ermessenda', per donar sentit a allò que ens identifica col·lectivament". "La nostra història no la vol explicar una televisió de fora, per això és tan important l'esforç i la col·laboració de TV3 i l'ICIC". I introduint el tema de les retallades que imposa la crisi, va insisitir: "Les retallades no han d'afectar tant la cultura. Cal donar autoestima i referències al país."

Quique Camín va afirmar que "aquesta història marca el final d'una etapa que es va iniciar amb "Arnau" i marca l'inici d'una altra. És una manera de treballar una producció des del punt de vista de la qualitat artística, tècnica... que dóna molt bon resultat". El coproductor de TV3 es va mostrar entusiasmat amb la feina de Güell: "El seu treball amb els actors és magnífic". Ha fet referència al fet que la "fama i la qualitat de l'audiovisual ara a Catalunya és el fruit de treballar juntes les institucions amb el teixit industrial i treure'n el màxim de partit".

Fèlix Riera va explicar que "Ermessenda" li va recordar l'"Elisabeth" protagonitzada per Glenda Jackson, o la producció "Els Tudor". "És una projecció des del passat del que som ara". Va voler fer incidència en tres punts: "Hem de tornar a reivindicar que la matèria primera està en els creadors i en els actors; en la cadena que dóna valor al conjunt...". Pel que fa a les productores, "hem de tornar a mirar els projectes sòlids i veure'ls com a foc nou. El valor no està només en la joventut sinó en la capacitat de tirar endavant els projectes". Finalment va parlar de la relació de TV3 i l'ICIC: "Catalunya té les eines per poder liderar el camp de les 'tvmovies' a tot Espanya...". "Pel que fa al pressupost, quasi no l'hem tocat. [...] Tenim tots els ingredients per tirar endavant". "L'ICIC serà una eina molt útil per a TV3 i tenim l'oportunitat de liderar aquest mercat a tot l'Estat". Riera ha volgut tenir unes paraules d'agraïment per als seus antecessors en el càrrec: Antoni Lledó i Ferran Tomàs.

Lluís Maria Güell va assegurar que les quatre barres de la senyera "van sortir de la tomba d'Ermessenda i no de Guifré el Pilós". Va explicar que la producció "és una ficció històrica. A partir d'uns personatges i d'uns indrets històrics hem fet un relat televisiu". En relació amb el paper que la televisió ha de fer, va dir: "La tele ha d'aproximar un món, uns personatges, uns fets...". També va reivindicar la feina dels guionistes: "Mercè Sàrrias i Núria Furió han fet una feina extraordinària".  En aquest sentit, "Ermessenda és el lligam d'uns personatges que eren més coneguts que ella, com l'abat Oliba, Borrell, i també és la història d'un gran amor, el que ella sentia pel seu marit". "Ermessenda lluita per ser justa i reclama la imposició d'una llei comuna que és la llei goda". "És un personatge molt interessant que comet grans errors però que sempre s'aixeca i aquest és un dels grans valors que jo li reconec al personatge".

Dimarts se'n va fer la preestrena al Teatre-Auditori de Sant Cugat (pl. Victòria dels Àngels, 1), en un acte presentat per Xavi Coral i en què els protagonistes van ser rebuts a la catifa vermella per un grup d'actors vestits de l'època d'Ermessenda.
Anar al contingut