Lladres de luxe

"Pink Panthers, els atracadors d'èlit", a "30 minuts"

La història de la banda d'atracadors de joieries de luxe d'arreu del món amb la utilització d'uns mètodes de pel·lícula.

Aquest diumenge, a "30 minuts", veurem un reportatge sobre uns atracadors molt peculiars. La policia de mig món i la Interpol els coneixen com Pink Panthers, els "panteres rosa". Durant l'última dècada s'han dedicat a atracar joieries de luxe a París, Saint-Tropez, Courchevel, Biarritz, Mònaco, Zuric i Tòquio. L'origen del seu sobrenom data del 2003, durant els primers robatoris de la banda, quan es van apoderar d'un gran diamant dels joiers Mayfair, valorat en 500.000 lliures esterlines (gairebé 600.000 euros). El van amagar en un pot de crema cosmètica. Aparentment, es van inspirar en la pel·lícula de Blake Edwards "La Pantera Rosa", en què uns lladres amagaven la gemma més cara del món de la mateixa manera.

La banda sorgeix del dramàtic desmembrament de Iugoslàvia. Antics milicians dels diferents conflictes balcànics -alguns d'ells integrants dels grups paramilitars que van sembrar el terror a la regió- es neguen a abandonar el delicte. Després de la guerra, Sèrbia està devastada econòmicament. I alguns d'aquells joves sense escrúpols troben un al·licient definitiu en el robatori. Com diu en el reportatge Sasha, un dels components de la banda, "després de la guerra ja no t'afecta res. És l'únic avantatge que té haver fet la guerra; bé, si acabes viu. Després d'allò, ja no tens por d'anar a la presó. Pots fer qualsevol cosa perquè ja no tens por".

A diferència d'altres delinqüents balcànics, que exerceixen una extrema violència contra les persones a canvi de qualsevol botí, els Pink Panthers s'especialitzen, es dediquen a ser l'elit dels atracaments, els de les luxoses joieries. Tenen múltiples identitats i parlen diversos idiomes. Els criminòlegs han definit alguns dels seus cops com "art". Han arribat a acumular més de 500 milions d'euros. La Interpol va crear un grup només dedicat a la banda i, malgrat que es van efectuar moltes detencions, altres membres continuen en llibertat i operatius.

Els autors del reportatge segueixen els passos de la banda, ens mostren els seus mètodes, parlen amb els comissaris que l'han perseguit durant una dècada i entrevisten, en exclusiva, membres dels Pink Panthers.

Un reportatge de:
VANINA KANBAN

Producció:
TV PRESSE productions

Amb la col·laboració de:
CANAL+
Anar al contingut