Els Oscars de la música

Grammy per "Dinastia Borja", de Jordi Savall

El llibre disc, que inclou el documental "Música Savall, història Borja" coproduït per TV3, Lavinia Productora i TVE, s'ha imposat en la categoria de "Best Small Ensemble Performance".

El llibre disc de Jordi Savall "Dinastia Borja", que inclou el documental "Música Savall, història Borja" coproduït per TV3, Lavinia Productora i TVE, ha estat guardona amb el Grammy a la "Best Small Ensemble Performance".

Dirigit per Maria Gorgues, "Música Savall, història Borja" segueix, dia a dia, el procés de creació d'una gran obra musical sobre la controvertida família dels Borja. Per primera vegada en un documental, Jordi Savall s'obre a parlar de la seva música i del seu ofici.

Per celebrar el 500 aniversari del naixement de Sant Francesc de Borja, quart duc de Gandia, l'Ajuntament d'aquesta ciutat valenciana encomana a Savall un programa musical centrat en la família Borja. Aquesta proposta es va materialitzar amb "Dinastia Borja. Església i poder al Renaixement", un disc llibre amb tres CD que ha estat guardonat en la 53 edició dels Grammy, els premis més importants de la música, en l'apartat "Best Small Ensemble Performance" (millor composició de petit format).


"Música Savall, història Borja"


Coincidint amb el 500 aniversari del naixement de Sant Francesc de Borja, quart duc de Gandia, el documental ha seguit, amb Jordi Savall i els col·laboradors més pròxims, el procés de creació de "Dinastia Borja. Església i poder al Renaixement". La música del temps dels Borja, des de Calixte III i el papa Alexandre VI, passant pels seus fills Cèsar i Lucrècia, fins a arribar a Sant Francesc de Borja (jesuïta i compositor), n'és el fil conductor. El documental aprofita aquest itinerari històric i artístic per acostar-se a la música antiga a través dels intèrprets i descobrir per a l'espectador el paper dels instruments originals o la importància de la reconstrucció de partitures. També mostra les facetes de director, investigador i intèrpret de Jordi Savall, i els lligams personals del músic amb la cultura valenciana.

Captivat per l'acústica de la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona des de fa més de 22 anys, Jordi Savall torna novament a l'església del castell per gravar-hi un dels seus projectes artístics més importants del 2010. Per celebrar el 500 aniversari del naixement de Sant Francesc de Borja, quart duc de Gandia, l'ajuntament d'aquesta ciutat valenciana encomana a Savall un programa musical centrat en la família Borja.

Aquesta proposta es materialitza amb "Dinastia Borja. Església i poder al Renaixement", un disc llibre amb tres CD, i l'estrena mundial en concert a la mateixa ciutat de Gandia, el gener del 2010. Mentre progressa el treball dels músics a Cardona, s'accelera el compte enrere de la restauració de la Seu de Gandia, la col·legiata construïda pels Borja, escenari escollit pels artistes per al concert de presentació.

El documental "música Savall, història Borja", s'ha rodat a Cardona, Gandia i Roma, entre altres localitzacions. Per primera vegada, Jordi Savall ha accedit a ser acompanyat per les càmeres per mostrar el minuciós procés d'estudi i de selecció de documentació i de partitures; el treball amb els músics i el mètode d'enregistrament que desemboquen en la creació d'un llibre disc sobre la música en els temps de la família Borja. Un recorregut històric que comença el 1238 (any de la conquesta de València per Jaume I) i acaba amb la canonització de Francesc de Borja, el 1671.

La concentració dels músics i dels cantants; l'atapeïda agenda de concerts i "master-classes" del mestre Savall; la selecció i la cura dels instruments musicals, molts originals de l'època; la convivència dels artistes procedents, en molts casos, de països, de cultures i de tradicions musicals molt diverses... "Música Savall, història Borja" segueix les vivències i anècdotes que han tingut lloc durant els nou mesos que ha durat tot el procés.

"Sense ficció" el va estrenar el 4 de febrer del 2010.
Anar al contingut