Viatge a través del món rural

"El documental" presenta "Els Carpats"

Una mirada profunda a una terra desconeguda per gran part de l'Europa Occidental i un espai geogràfic també per descobrir cinematogràficament.

Aquest divendres, el programa del 33 "El documental" presenta "Els Carpats", una mirada a un territori multinacional que s'estén per la part central de l'Europa de l'Est. Una terra desconeguda per gran part de l'Europa Occidental i un espai geogràfic també per descobrir cinematogràficament.

Començant a pocs quilòmetres a l'est de Viena, passant per Eslovàquia, el sud de Polònia, Ucraïna, Romania i Hongria, l'arc dels Carpats dibuixa una cadena muntanyosa de més de 1.500 quilòmetres. Els cinc estats que abasta la regió dels Carpats tenen tres trets distintius que n'expliquen el lligam: fins a l'any 1918, el territori va pertànyer a la monarquia multinacional austrohongaresa; després del 1945, els pobles dels Carpats van estar sota la influència de la Unió Soviètica, i abans de l'holocaust nazi els jueus havien viscut en aquesta regió durant centenars d'anys. A causa del seu aïllament, aquests paisatges i les seves cultures originals s'han conservat molt millor que en altres zones d'Europa.

Aquest documental parla de la gent, dels llocs, dels paisatges de les muntanyes dels Carpats. Pel camí, hi trobem buscadors d'or, mags, pastors amb ramats de vaques i vells jueus hassídics, i alhora es fa una ullada a les vides d'altres grups ètnics de la regió com els hutsul, els goral i els roma (gitanos). "Els Carpats" ens porta a un viatge a través del món rural de les regions muntanyoses d'Europa que ens poden semblar estranyes i llunyanes, però que alhora ens connecten amb les nostres arrels culturals i històriques comunes.

"Els Carpats" és una producció de Halbtotal Filmproduktion (Alemanya), Hektor + Rydzewski (Alemanya) i Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion (Àustria), amb la col·laboració de Filmstiftung Nordrhein-Westfalen GmbH (Alemanya), Hessische Filmförderung (Alemanya) i Filmfonds Wien (Àustria) per a 3sat (ZDF, Alemanya).

Fitxa tècnica


Idea, guió, direcció i muntatge: Andrzej Klamt
Fotografia, guió, direcció i muntatge: Ulrich Rydzewski
So: Vincent Lucassen
Anar al contingut