Especial

"Liu Xiaobo: retrat d'un dissident", a "60 minuts"

Una mirada a la vida i a l'obra del Premi Nobel de la Pau d'enguany. Un intel·lectual, escriptor i activista dels drets humans que actualment és un presoner polític de la Xina.

El dia que es donen els Premis Nobel, "60 minuts" emet una edició especial que aprofundeix en la figura del guanyador del Premi Nobel de la Pau d'aquesta edició, Liu Xiaobo, un intel·lectual, escriptor i activista dels drets humans que, actualment, és un presoner polític de la Xina. Liu Xiaobo és el primer xinès que rep el Nobel de la Pau i el tercer guanyador del premi que ho fa mentre està complint condemna a la presó: en el seu cas, la pena és d'onze anys, acusat d'"incitar a la subversió del poder de l'estat". El govern xinès va qualificar el premi d'"obscenitat" i totes les notícies relatives al guardó van ser censurades a la Xina. Aquesta nit, "60 minuts" emetrà un reportatge especial de la BBC que ofereix una mirada única, explicada per personatges pròxims a la figura de Liu Xiaobo, de la vida i obra de l'activista xinès. I a continuació, s'oferirà una entrevista inèdita amb el dissident xinès.

La decisió d'atorgar el Premi Nobel de la Pau a Liu Xiaobo ha estat jutjada com a crucial i controvertida: l'impacte que pot tenir pel que fa als drets humans a la Xina és molt difícil de predir. Mentre que alguns pensen que significarà un toc d'alerta per al govern xinès, d'altres temen que accentuï la repressió que ja es viu al país.

El reportatge "Liu Xiaobo: retrat d'un dissident" ofereix una mirada detallada a la vida i a la feina desenvolupada per Liu Xiaobo, mentre examina quin va ser el seu paper en la història dels dissidents a la Xina. El treball també se centra en la faceta literària del guardonat i permet una mirada de prop al text escrit per Liu Xiaobo que va suposar l'ofensa pel govern xinès i que el va conduir a l'empresonament.

Amb entrevistes a intel·lectuals, artistes i escriptors que coneixen Liu Xiaobo, el documental també fa una mirada enrere en la vida del dissident xinès i explica quins van ser els fets que el van inspirar a portar aquesta forma de vida, de lluita contínua per la defensa dels drets humans al seu país. El treball també incorpora el testimoni dels membres del Comitè Noruec del Premi Nobel, que han decidit atorgar-li el premi aquest any.
Anar al contingut