ENTRE LÍNIES

L'abús de la nova llei de maltractament, dilluns a l'"Entre línies"

Dilluns, a l'"Entre línies", analitzarem el mal ús que algunes persones fan de la nova llei de maltractament. A més, coneixerem en Miki, un jove de Tremp que ha fitxat pel segon equip del Liverpool.

Aquest dilluns, 7 de novembre, el programa "Entre línies" oferirà els següents reportatges:

Feta la llei...
Alguns responsables de l'àmbit jurídic català han advertit del mal ús o abús que es fa de la llei del maltractament aprovada al desembre del 2004 en el context de les separacions matrimonials conflictives. Hi ha casos en què, per accelerar els tràmits i aconseguir el màxim de beneficis, algunes dones denuncien el marit per agressions físiques o psíquiques i, fins i tot, per abús sexual dels fills. Així aconsegueixen, de manera immediata, allunyar el pare del domicili familiar i obligar-lo a haver de defensar-se d'uns càrrecs que el poden dur a la presó. Aquest mal ús o abús de la llei perjudica, principalment, les dones que passen per una situació real d'indefensió per maltractaments.

Un fet que avala aquesta alerta són informes mèdics com els que aporta el doctor Tomàs Vilaltella, professor titular de Psiquiatria de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, en què es diu que el 60% de les denúncies per abús sexual a menors són falses. Unes dades corroborades també pel doctor Pou, cap de l'UFAM, la Unitat Funcional d'Abusos a Menors de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, que ha detectat també el cas de mares que van a les consultes amb l'objectiu d'obtenir un informe per presentar-lo al jutge i aconseguir allunyar el pare dels fills. En el cas que una parella estigui en procés de separació, se solen desestimar el 70% dels casos atesos per abús sexual; en canvi, en altres circumstàncies, només se'n desestimen un 7%.

A part del punt de vista mèdic, també hem volgut saber què pensa d'aquesta situació en Toni, un pare afectat, a qui la seva dona va denunciar per assetjament i per abusos sexuals a les seves dues filles. El jutge el va absoldre per considerar molt improbable aquests fets. A més, també hem volgut saber l'opinió de Maria Sanahuja, jutgessa degana de Barcelona; de M. José Varela, advocada especialista en dret familiar; de la Plataforma Unitària contra la Violència de Gènere, i del Síndic de Greuges.


El salt del trempolí
En Miki és un jove de 17 anys de Tremp que aquesta temporada ha fitxat pel segon equip del Liverpool, el club anglès que enguany defensa el títol de campió d'Europa. En només quatre mesos, a aquest defensa central de la UE Lleida li ha canviat radicalment la vida. D'estar-se durant tota la setmana en una residència d'esportistes on combinava els estudis amb els entrenaments, ha passat a viure a Anglaterra a casa d'uns pares adoptius i ha fet un salt qualitatiu en la seva carrera com a professional del futbol.

En Miquel Roqué sempre recordarà el mes de juny passat, ja que en només set dies acceptava de fer una prova per al Liverpool i fitxava per al club. El seu representant havia parlat del noi a l'entrenador del segon equip, en Paco Herrera, que després de veure'l jugar va decidir integrar-lo a la plantilla.

La vida diària d'en Miki a Liverpool és dedicada íntegrament al futbol i a integrar-se als costums del país. Esmorza amb els seus pares adoptius, en Jeff -professor d'espanyol a la universitat- i la Geen, amb qui se sent com a casa. A les nou del matí el recull un xofer del club i el deixa a la ciutat esportiva de Melwood a dos quarts de deu. Hi entrena conjuntament amb el primer equip fins al migdia i es troba amb els amics que ha fet: l'Antonio, de Sevilla; en Godwin, de Ghana i nacionalitzat espanyol, i en Bessian, d'origen albanès. Després de dinar al club, el xofer el torna a casa i dos dies a la setmana assisteix amb els seus amics a classes d'anglès. En Miki ha optat per deixar els estudis i centrar-se només en el futbol perquè vol que sigui el seu futur.
Anar al contingut