30 MINUTS

La ruta de l'haixix, diumenge a "30 minuts"

Dilluns, "30 minuts" presenta un reportatge d'investigació sobre la ruta clandestina que porta l'haixix del Marroc a Europa.

La ruta clandestina per fer entrar haixix a Europa passa cada vegada més per Catalunya. El fet que a l'estret de Gibraltar hi hagi molta vigilància, a conseqüència de l'entrada d'immigrants sense papers, està desviant un bon nombre d'operacions de desembarcament de l'haixix a les platges catalanes.

Diumenge, "30 minuts" presenta un reportatge d'investigació sobre la ruta clandestina de l'haixix. Per primera vegada ens parla una de les persones que ha conduït les llanxes fora borda que a tota velocitat van des del Marroc fins a les platges d'aquí, en un viatge que pot durar dos dies. Aquest testimoni ens explica les interioritats i el dineral que belluga aquest tràfic clandestí, en un testimoni revelador.

També parlen per primer cop davant d'una càmera alguns pescadors que expliquen com els han ofert sumes immenses d'euros per participar en el tràfic i per transportar haixix a les seves barques de pesca. De fet, alguns pescadors han estat processats i empresonats últimament per aquest fet.

El reportatge mostra algunes de les accions dels serveis especials de la Guàrdia Civil que descobreixen farcells d'haixix al mig del mar. La tripulació de les embarcacions, davant la possibilitat de veure's descobertes, els llancen per la borda. S'ensenyen algunes de les espectaculars persecucions al mar, on les llanxes ràpides intenten escapar de les patrulles de la Guàrdia Civil. També es mostra l'activitat dels membres del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil, que inspeccionen el fons marí, en busca de farcells perduts.

Al Marroc se segueix el procés d'elaboració de l'haixix, que és vital per a algunes de les zones agràries del país, ja que una gran part de la població del Riff i d'altres zones viu del cultiu i de l'elaboració. Es mostra tot el procés de premsat i fabricació. Es calcula que unes 100.000 famílies -prop de 800.000 persones- viuen del cultiu del cànnabis, la planta a partir de la qual es fa l'haixix. Ara, el govern marroquí s'ha compromès a eradicar els camps de marihuana i ja ha començat per les zones on aquest cultiu no és una tradició secular. En l'últim any, el cultiu s'ha reduït un 10%.

En definitiva, un document que posa de relleu la importància d'aquest tràfic clandestí i els canvis que hi ha hagut aquests últims anys. Les grans embarcacions de contraban són cada vegada més potents i sofisticades, amb l'última innovació tecnològica adaptada per viatjar a velocitat i, al mateix temps, poder interceptar les comunicacions de la Guàrdia Civil. Tot i això, aquest tràfic dóna vida a molta gent, però també ha fet multimilionaris a un costat i l'altre del Mediterrani.

"Haixix fora borda" és un reportatge de Roser Oliver i Quico Concellón, i produït per Anna Guix i Edgar Quer.
Anar al contingut