THALASSA

Dimecres, a "Thalassa", les meduses més verinoses del planeta

Dimecres, a "Thalassa", coneixerem les cubomeduses, amb tentacles de tres metres de llarg. També veurem la desena edició del campionat del món de fotografia submarina a les illes Medes.

JAMIE I LES MEDUSES

Amb tentacles que mesuren tres metres, les cubomeduses són els animals més verinosos del planeta. Els últims cent anys haurien mort almenys setanta persones a les costes del nord d'Austràlia. Cada any, a partir de l'1 de novembre, quan comença la temporada d'estiu es posen xarxes a les platges del mar del Coral. Durant sis mesos, turistes i nedadors hauran de banyar-se en un tancat, per evitar l'atac d'aquests monstres gelatinosos. Però altres meduses, que mesuren 25 mil·límetres, també són un malson per les autoritats australianes, es tracta de l'irukandji. Però aquestes passen per entre la malla i les xarxes de protecció. La seva picada pot passar inadvertida, però al cap de mitja hora pot augmentar la pressió sanguínia i el ritme cardíac, associats amb un dolor insuportable.

Els investigadors intenten trobar solucions amb la finalitat de predir l'arribada de les meduses a les costes australianes, de comprendre el modus de vida i de reproducció i de descobrir antídots. En Jamie Seymour fa set anys que només es dedica a fer recerca sobre les meduses, intenta esbrinar els misteris d'aquest animal. L'Erick Mitrand, un francès instal·lat a Queensland, concentra els seus estudis en l'irukandji. Tots els descobriments són bons per intentar lluitar contra aquesta plaga de les aigües tropicals.

IMATGES SOTA L'AIGUA

El mes de setembre es va celebrar la desena edició del campionat del món de fotografia submarina a les illes Medes. Els fons marins dels set illots van ser, al cap de quinze anys de ser declarats reserva natural, un escenari idoni per a aquesta competició d'alt nivell.

A "Thalassa" veurem que els equips fan dues immersions diàries de noranta minuts i no poden baixar més avall de quaranta metres. En aquesta franja, fotògraf i model han de demostrar el grau d'entesa i originalitat.

Cada equip ha de lliurar al jurat internacional una diapositiva per cadascun dels cinc apartats de què consta el campionat. Així, hi ha d'haver dues fotos d'ambient submarí, dues utilitzant l'objectiu tipus macro i una foto de peixos. En una de les fotos d'ambient, ha d'aparèixer l'acompanyant del fotògraf. El jurat valorarà que la fotografia sigui neta, equilibrada de llum i estèticament correcta.
Anar al contingut