Road movie cultural

S'estrena "Bestiari il·lustrat", el nou programa cultural del 33

A partir de dimecres, 12 de maig, el 33 es posa en ruta amb els creadors emergents del país, per dibuixar el mapa català de la creació artística d'avui. En un nou format televisiu a mig camí entre el reportatge i la ficció: el "docuficc".

De la mà de Bibiana Ballbé i amb un format innovador, "Bestiari il·lustrat" és una "road movie" televisiva que surt a buscar els creadors emergents amb més talent del país. Bèsties artístiques del moment que destaquen en l'art, la música, el teatre, la dansa i el cinema, la literatura, la moda, el disseny i la fotografia. Sense oblidar els artistes de l'arquitectura, la cuina, la comunicació i els emprenedors. L'objectiu és donar a conèixer la gent d'aquest país que treballa bé, el nostre patrimoni creatiu.

El centre Arts Santa Mònica de Barcelona ha estat lloc de parada i fonda de tot l'equip del "Bestiari il·lustrat" per presentar el programa. Hi ha assistit Francesc Fàbregas, cap de programes culturals i especials de TVC; Mai Balaguer, directora del programa; Bibiana Ballbè, presentadora, i Ramón Piqué, guionista i coordinador de guió.  

"Bestiari il·lustrat" forma part d'un grup de programes experimentals pioners -ha dit Francesc Fàbregas- com ho han estat "Km 33", "Silenci?", "Colors en sèrie", "3r 3a" i part de l'"Ànima", anomenats programes d'autor pel format. De fet, el format del programa requereix una explicació. Cada setmana la periodista Bibiana Ballbè es posarà en ruta durant un dia amb algun creador. Aquest personatge sabrà on comença el seu viatge, però no on acaba. En les múltiples situacions divertides, creatives i riques en contingut que plantejarà la ruta, apareixeran quatre o cinc artistes emergents, que el programa vol potenciar, i que interactuaran amb el protagonista principal, un artista de talent reconegut.

Mai Balaguer, directora de "Bestiari il·lustrat", ha definit el format com una "docuficc", "un nom que sorgeix de mesclar els conceptes docusèrie i ficció". Balaguer ha afegit que "el programa parteix d'un guió tancat de personatges reals que no se l'han llegit. Això genera moments insòlits en el rodatge ja que el convidat -protagonista de la seva "road movie"- no sap què es trobarà". Desconeix els altres artistes amb qui es trobarà pel camí i en quines situacions haurà de participar. "Cada capítol -de 25 minuts- és un programa en blanc que requereix un gran exercici de preparació i de creativitat", ha explicat. L'objectiu també és observar què passa quan dos creadors s'enfronten cara a cara. Com reaccionen? Com se saluden? De què parlen?

Veurem col·laboracions artístiques inèdites i situacions impensades. Per exemple, el cantant Joan Miquel Oliver jugant a Scalextric amb l'escriptor Agustín Fernández Mallo a l'estació de Sóller; el director de cinema Albert Serra en una sessió de fotos amb la fotògrafa Tanit Plana en un bar perdut a la N-II gironina o l'humorista Berto Romero vestit de ballarina fent una coreografia amb la "performer" Sònia Gómez en un mercat del barri de Gràcia.

L'espectador viurà aquesta ruta i coneixerà aquests creadors a través de la veu de la Bibiana. Un monòleg de la presentadora vertebrarà tota la història en format de "flashback" que es farà des del lloc on acaba la ruta, lloc que l'espectador no coneix i que només es revelarà al final. "Bestiari il·lustrat és un programa molt divertit i molt creatiu per qui el fem i, també, molt entretingut de mirar", ha dit la Bibiana, que ha destacat la importància de combinar cultura i entreteniment, de difondre la cultura amb recursos informatius lligats a l'humor i a la creativitat. Durant la ruta hi ha una interacció constant de la Bibiana amb el convidat. En aquesta conversa, el descobrirem. És una entrevista encoberta. "Arriba un moment en què ens oblidem de la càmera, i el creador s'oblida de la imatge que projecta i, llavors, surt la persona. El personatge deixa pas a la persona que és la que acaba traspassant la pantalla", ha afegit la Bibiana.  

Ramon Piqué, coordinador de guió, ha destacat que "totes les situacions estan previstes en el guió, però volem deixar espai per a l'improvisació i la creativitat durant el rodatge perquè els convidats es deixin anar". A internet, "Bestiari il·lustrat" es presenta en format blog on es podran veure els reportatges i les actuacions dels artistes.

La sintonia del programa és un tema de Quimi Portet del seu darrer disc "Viatge a Montserrat", així com el nom del programa que, també, ha estat idea del músic.
Anar al contingut