CUINA TRADICIONAL

TV3 emet divendres "Iaies cuineres", un viatge a la cuina tradicional

Divendres, TV3 emet aquest documental on es recull l'experiència del col·lectiu "La cuina a Sils", que treballa per recuperar la memòria històrica culinària de Catalunya.

TV3 emetrà divendres, a partir de les 19.35, "Iaies cuineres", un documental en què es fa un viatge a l'art de la cuina tradicional a través de l'experiència d'un grup d'un centenar de persones grans que treballen per recuperar i mantenir viva la memòria històrica de la cuina catalana. Al llarg de 42 minuts, les imatges mostren aquestes persones, moltes d'elles àvies, parlant de cuina i treballant als fogons perquè no es perdin els plats que van aprendre a fer de joves.

El documental, una producció de Televisió de Catalunya i Aiguaviva Films S.L, amb la direcció i realització de Robert Bellsolà, és un homenatge a aquelles persones anònimes que es van agrupar en el col·lectiu La Cuina a Sils, ja que va ser en aquesta població de la comarca de la Selva on van iniciar les activitats fa ja més de 10 anys. Al llarg d'aquest temps, les iaies cuineres han publicat 6 llibres, han participat en múltiples actes gastronòmics (fires, sopars, mostres, jornades, xerrades i presentacions), i han aparegut en nombrosos mitjans de comunicació. Aquestes àvies han passat de l'anonimat a ser conegudes pels mitjans de comunicació i a veure reconegut l'esforç de cuinar tota la seva vida per als de casa. S'han convertit en les "iaies de Catalunya".

Un al·legat en favor dels plats tradicionals i contra la cuina ràpida

Per a la realització de "Iaies cuineres", l'equip del documental ha fet un seguiment de 6 mesos de les activitats de les protagonistes: les integrants del col·lectiu La Cuina a Sils. Amb les seves reflexions davant dels fogons i les imatges en primer pla dels plats que cuinaven, s'ha elaborat un "road documentary", on no falten els moments d'humor i on es transmet un esperit profund d'alegria de viure.

Les imatges de "Iaies cuineres" són, a més, tot un al·legat en favor dels plats tradicionals del país i contra la cuina ràpida. Les protagonistes del documental transmeten a través de la pantalla les bones emocions i sensacions que es poden viure davant d'una cassola i preparant un menjar.
Anar al contingut