Falta de consens

"Thalassa" estudia el futur de les illes Formigues

La proposta del Ministeri d'Agricultura i Pesca de delimitar una àrea de reserva en aquesta zona alarma els pescadors de Palamós, que veuen perillar el futur de la pesca submarina.

Divendres a la nit, "Thalassa", el programa del mar, presenta els reportatges següents:
 
Un bretó al país de les perles

És una "història d'èxit" a la bretona... La història té lloc a les aigües de les Filipines, entre el mar de la Xina i el mar de Sulu. Allà, en la intimitat d'una petxina, neixen les perles més desitjades del planeta: no són ni blanques ni negres, sinó daurades, d'un vestit espurnejant que les fa encara més valuoses...
Aquestes perles d'or deuen la seva existència a un bretó combatiu, Jacques Branellec. La seva aventura comença a Tahití fa 40 anys. És pilot de la companyia Air Tahití i viatja pels atols de la Polinèsia. Mentre vola, localitza els bancs d'ostres perleres al fons dels atols. I les ostres, quan s'és originari de Saint Pol de Léon, són gairebé una segona naturalesa. Llavors es converteix en un dels pioners de la perla negra del Pacífic.
Amb l'ajuda d'una de les famílies més cèlebres de l'oligarquia local, aconseguirà tirar endavant una fabulosa aposta: produir perles daurades per selecció natural, perles úniques al món, que els joiers pagaran a preu d'or...
El bretó es fa milionari. Però la història d'èxit continua sent fràgil. La contaminació, els tifons, l'escalfament global, són molts els perills que en qualsevol moment poden reduir al no-res dècades de treball i la fortuna acumulada...


El futur de les illes Formigues (Rumbo Sur Produccions)

Fa tres anys, la Confraria de Pescadors de Palamós va sol·licitar a l'antic Ministeri d'Agricultura i Pesca, que era l'organisme competent, la creació d'una reserva d'interès pesquer a les illes Formigues. El Ministeri va acceptar la proposta, però va demanar als pescadors que ampliessin l'àrea perquè fos viable des del punt de vista científic i de gestió.
Al mes de juliol passat, el Ministeri, després de fer els estudis científics previs i de parlar amb els sectors afectats, posa sobre la taula la seva proposta de reserva. Per primera vegada desestima fer una àrea de protecció íntegra, però sí que marca dues àrees de protecció especial al voltant de les illes Formigues i dels Ullastres, on no es permetrà cap tipus de pesca, però sí fer-hi immersió amb unes quotes regulades, circular-hi lliurement amb barques i fer-hi, amb permís previ, estudis científics.
El 29 de novembre, prop de mil persones es van manifestar a Palamós en contra de la reserva, convocats per la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques, que veia perillar el futur de la pesca submarina en aquesta zona.
El que als pescadors els semblava una idea encertada per poder mantenir la seva activitat en el futur, seguint experiències semblants que han tingut èxit en altres llocs d'Espanya, és molt més complicat del que s'havia previst.
A principis del 2010 la reserva ja havia d'estar feta, però avui encara hi ha divergències en el pla d'usos, la qüestió s'ha polititzat i el Ministeri espera, mentre els afectats continuen buscant una proposta de consens.


I també la repetició del reportatge:

En busca de les cranques perdudes
Coneixerem els intents per repoblar de cranques les nostres costes. Aquest cranc, antigament tan habitual, ha desaparegut a Catalunya i a les illes Balears.
Anar al contingut