Els darrers valencians musulmans

"El documental" presenta "Moriscos, els valencians oblidats"

Història de l'expulsió dels darrers musulmans del País Valencià, els moriscos.

Aquest divendres, El documental estrena "Moriscos, els valencians oblidats", una producció valenciana dirigida per Sergi Tarín que rememora l'expulsió dels musulmans valencians l'any 1609. Aquest documental va guanyar el Premi Inquiet 2009 al millor documental i va ser elegit pel públic com a millor pel·lícula d'entre totes les presentades a les diverses seccions oficials del festival, celebrat a Picassent.

El setembre de l'any passat es van complir 400 anys de l'expulsió dels moriscos del País Valencià. L'any 1609, un de cada tres valencians va ser obligat per la força de les armes a deixar les cases, els camps i les terres dels avantpassats i a embarcar-se cap al nord d'Àfrica, inicialment cap a Orà i Alger i més endavant cap a Tunísia, en un viatge sense retorn.

Hereus dels supervivents de la conquesta del territori que el rei Jaume I va fer al segle XIII que van ser sotmesos pels senyors feudals cristians a una condició propera a l'esclavatge, els moriscos valencians van romandre en les bosses de població residuals escampades per tot el territori resultat de la conquesta i en recintes emmurallats dins les viles cristianes: els ravals o moreries. Suposaven un terç de la població i eren majoritàriament pagesos. En la tardor de 1609 Espanya comptava amb 8,5 milions d'habitants, 385.000 dels quals eren moriscos. 125.000 vivien al Regne de València.

"Moriscos, els valencians oblidats" recorre als testimonis de professors d'història del País Valencià i a d'altres experts en arquitectura, arqueologia i el món islàmic per exposar les fites més importants que van dur a una expulsió massiva de població que tindria importants repercussions econòmiques i culturals. També fa ús d'imatges que n'immortalitzen els moments més significatius, extretes de múltiples arxius museístics, universitaris i eclesials, així com a imatges de la reconstrucció de l'expulsió dels moriscos de Cortes de Pallàs duta a terme per diverses associacions històriques valencianes de la zona.

Aquest documental és una producció d'Info TV (València) amb la col·laboració de l'Ajuntament de Gandia i de la Universitat d'Alacant.

Fitxa tècnica:
Direcció i guió: Sergi Tarín
Fotografia i postproducció: Vicent Peris
Muntatge i grafisme: Esther Albert
Producció executiva: Juli Esteve
Producció a Tunísia: Abdelhakim Slama Gafsi
Locució: Gabriel Pareja
Assessorament musical: Miquel Gil i Vicent Torrent
Música: "Xarq al Andalus", per cortesia d'Al Tall

Amb la participació de: Santiago La Parra, Joaquím Serrano, Josep Ivars, Josep Torró, Ferran Garcia-Oliver, Manuel Ardit, Rafael Benítez, Luis Fernando Bernabé, Miguel Aparici, Pasqual Costa i Abdelhakim Slama Gafsi.

Rodada a València, Alboraia i Almàssera (l'Horta); Cortes de Pallàs (La Vall d'Aiora-Cofrents); Gandia, Potries i Xeraco (la Safor); Simat de la Valldigna, Dénia, Xàbia, la Vall de Gallinera, la Vall d'Alcalà, la Vall de Laguar, Benigembla i Murla (la Marina Alta); Alacant, Elx i Santa Pola (Baix Vinalopó) i Tunis, Bizerta, Testur i Zaghuan (Tunísia).


Anar al contingut