La festa dels miracles s'ha acabat

Ricard Vergés, la fi del miracle espanyol, a "Singulars"

Amb dades oficials i públiques sota el braç, el catedràtic d'Economia analitzarà la bombolla immobiliària i la bombolla de l'obra pública que ha viscut el país durant els últims anys.

Ricard Vergés és catedràtic d'Economia Immobiliària de la Universitat de Mont-real i arquitecte. És membre, també, de la Comissió d'Estadística del Ministeri d'Habitatge. És l'autor de la Comptabilitat Nacional Residencial per a l'Institut Nacional d'Estadística i de la Hipotecària per al Ministeri de l'Habitatge.

Segons Vergés, en països amb més tradició democràtica que Espanya, les dades públiques són inviolables i el seu accés un dret ciutadà. En canvi, a Espanya, se subordina el coneixement al pensament polític o al partit corresponent. En matèria de mercats, els millors sistemes d'informació que hi ha són les estadístiques. Per això, els governs i diferents agents es barallen, no per utilitzar-les, sinó per controlar-les.

Ricard Vergés farà públiques les seves, basades en dades oficials i públiques, en què es veurà clarament en què es va basar això del "miracle espanyol": la bombolla immobiliària. Però és que Vergés també demostra que hi ha hagut una altra bombolla: la d'obra pública. Una obra pública que han pagat, sobretot, les persones que van comprar pisos extraordinàriament sobrevalorats amb el vistiplau de les administracions, tant ajuntaments, governs autonòmics com el central.

La festa dels miracles s'ha acabat. I ara se n'ha de pagar la factura. Vergés, amb un altre gràfic, mostrarà la realitat d'Espanya. Un país que, en lloc d'aprofitar les ajudes de la Unió Europea i l'entrada ingent de diner que s'havia evadit per enfortir el seu model productiu amb innovacions tecnològiques, va decidir optar per l'economia del totxo. Diner fàcil. 4 milions de parats. L'entrevista a Ricard Vergés s'acompanyarà d'un reportatge sobre un projecte immobiliari ara aturat a la Vall Fosca.

Anar al contingut