30 MINUTS

"Toros, sí; toros, no", diumenge a TV3

El "30 minuts" tracta diumenge sobre l'eterna polèmica taurina que ha revifat a partir de la declaració de l'Ajuntament de Barcelona que estableix que la ciutat és antitaurina.

A partir de la declaració de l'Ajuntament de Barcelona que estableix que la ciutat és antitaurina, s'han publicat als diaris manifestos d'intel·lectuals i artistes defensant la festa, a moltes places d'Espanya es recullen firmes per protestar. Fins i tot el rei Joan Carles va fer una breu declaració defensant la "fiesta nacional". Per als sectors antitaurins també ha resultat un estímul: ara ja es proposen portar el tema al Parlament català per demanar la prohibició total, com ja existeix a les Illes Canàries.

El "30 minuts" d'aquesta setmana es fica en aquesta polèmica a partir de les vivències i arguments de diversos protagonistes, tant taurins com antitaurins. Serafín Marín és el torero català mes destacat de l'actualitat i va desfilar a la Monumental de Barcelona amb barretina per reivindicar que la festa també és catalana. El seguirem mentre s'entrena per poder triomfar a la Feria de San Isidro i ens explicarà com n'és de difícil fer-se torero aquí. També veurem l'escola taurina de l'Hospitalet, on va començar Marín i on hi ha Elisabet Piñero, una jove promesa que comença a triomfar. Ella considera que l'emoció del toreig supera i esborra la visió de la sang.

A Olot, durant la festa del Primer de Maig és quan la polèmica està ben roent. Després d'uns anys de prohibició es tornen a fer "corridas" i la Penya Taurina i la Protectora d'Animals organitzen actes simultanis a la ciutat, uns a favor i els altres en contra. Dos equips del programa van seguir paral·lelament aquesta polèmica ciutadana.

Empresaris, ramaders, periodistes, pagesos, aficionats, músics de rock, militants animalistes... fins i tot dos filòsofs polemitzen amb vells i nous arguments sobre una festa que mostra signes contradictoris de vitalitat. Per uns està en decadència; per altres no s'havia torejat mai tan bé.

A més, el reportatge dedica una atenció especial a les festes de toros -o de bous- que es fan a molts municipis del sud de Catalunya. Els amants de les festes de bous al carrer senten que les seves tradicions estan amenaçades i volen demostrar davant d'alguns militants de la defensa del animals que ells no fan mal als toros, sinó que se'ls estimen. El centre del debat gira sobre els bous embolats amb boles de foc. Algunes seqüències espectaculars permetran als espectadors arribar a les seves pròpies conclusions.

És un reportatge de Carles Guàrdia i Mireia Pigrau
Producció: Meritxell Ribas
Imatge: Josep M. Domènech, Ferran Prat i Ramon Vallès
Muntatge: Agustí Poch
Anar al contingut