Des de dins

TV3 estrena "L'àrbitre"

Un documental que mostra una de les cares més ocultes del futbol i que veu la llum després d'haver estat un any embargat pel Comitè d'Àrbitres i per la FEF per les fortes discrepàncies internes que provocava el fet de permetre'n l'emissió.

Aquest documental mostra una de les cares més ocultes del futbol. Per primera vegada s'ha pogut accedir de manera íntegra i continuada a les converses entre un àrbitre de Primera Divisió, els jutges de línia i els jugadors.

Durant dos mesos es va fer un seguiment intensiu del col·legiat Miguel Ángel Pérez Lasa i es van poder enregistrar totes les interioritats de dos partits oficials de la lliga espanyola, un Sevilla-Vila-real i un Barça-Espanyol.

En el documental es veu molt clarament la personalitat de cada jugador sobre la gespa. Hi ha moments magnífics i intensos per descobrir "qui mana al camp" i veure com actuen Puyol, Xavi, Eto'o, Milito, Capdevila o Alves (en la seva última etapa al Sevilla).

"L'àrbitre" és una producció d'Antàrtida i Orio Produkzioak i està codirigida per Justin Webster ("Barcelona Confidential" i "The Madrid Connection") i Eriz Zapirain ("Salda Badago").

Miguel Ángel Pérez Lasa, Mikel per als amics, va començar a arbitrar als 18 anys. Va debutar a Primera Divisió el 7 de setembre del 1997 i, des d'aleshores, ha arbitrat més de 100 partits de la màxima categoria.

En la programació d'aquest Nadal, TV3 estrena aquest documental, que veu la llum després d'haver estat embargat pel Comitè d'Àrbitres i per la Federació Espanyola de Futbol per les fortes discrepàncies internes que provocava el fet de permetre'n l'emissió.

La història

Què passa en el vestidor d'un àrbitre de Primera Divisió abans d'un gran partit?
De què parlen durant el descans? I al final?
Què passa quan fa un error greu? I la seva família, què fa? Com ho viu?
I la seva mare, de qui es recorda tanta gent durant un partit, què fa?
I per què una persona es fa àrbitre?
Pérez Lasa és comercial a l'empresa Setalde, que es dedica a subministrar material per a obres. El seguim en el seu dia a dia, venent material elèctric i de canonades i arbitrant els cracks de Primera Divisió.

Hem entrat en dos dels estadis més importants del món (Sánchez Pizjuán i Camp Nou) per viure dos partits de Primera Divisió "a vista d'àrbitre". Som davant d'un treball que explica, des de dins, un món desconegut però que cada partit és en boca de tothom. La càmera observa i permet que l'espectador s'assegui dintre del vestidor i trepitgi la gespa, és a dir, que es posi a la pell del protagonista: l'espectador se sentirà àrbitre.

També ens acostem al col·lectiu d'àrbitres: com es viu des de dintre; relació entre ells: unitat o personalismes; preparació física, tàctica i mental que fa aquest col·lectiu...

Els precedents

Qui no recorda la famosa escena viscuda a La Romareda fa unes quantes temporades en què Mejuto González diu al seu jutge de línia:
"Joder, Rafa, penalty y expulsión de quién?"
Doncs en aquest documental no hi ha només una escena, hi ha els millors moments de dos partits.

Les productores

Antàrtida
ha produït diversos documentals, entre els quals destaquen "Alondra" i "Herbolàrium", i ha generat centenars d'hores de televisió, en el decurs de la seva trajectòria, treballant per cadenes nacionals i estatals. Entre les seves produccions d'entreteniment hi ha el concurs diari de TV3 "Bocamoll".

Orio Produkzioak ha produït molts documentals al llarg dels anys, entre els quals destaquen "Europa euskaraz", "New York: 48 ordu" i "Salda Badago". D'Orio també han sortit molts programes de caire eminentment cultural per a la televisió basca.
Anar al contingut