DIES DE TRANSICIÓ

"La detenció dels 113" a "Dies de transició"

"Dies de transició" es remunta dilluns fins l'any 1973, quan una reunió clandestina a una església de Barcelona va acabar amb 113 persones a la presó.

Dilluns a TV3, segon capítol de la sèrie documental "Dies de transició", que parla sobre els anys de la transició política a Catalunya, des del tardofranquisme fins a la recuperació de la democràcia.

"La detenció dels 113. L'Assemblea de Catalunya"

El diumenge 28 d'octubre de 1973, unes 150 persones van entrar a l'església de Santa Maria Mitjancera de Barcelona. Només eren les deu del matí, i tots havien fet plans per a la resta del dia. Uns havien quedat per dinar amb la família i d'altres havien d'anar al camp del Barça per veure el debut de Cruyff amb la samarreta blaugrana. Ningú va preveure que la jornada acabaria a la presó.

Aquell matí, persones de totes les edats i professions van pujar al primer pis de la parròquia per celebrar una reunió clandestina. Tots pertanyien a l'Assemblea de Catalunya, la primera plataforma unitària antifranquista que lluitava per aconseguir la democràcia. Els seus membres formaven part de partits polítics clandestins i sindicats il·legals, però també de col·legis professionals i associacions de veïns.

Tot i que els assistents havien anat amb compte, la policia va localitzar la reunió i en pocs minuts va encerclar l'església. A dos quarts d'onze els grisos van irrompre dins la sala. Aprofitant els primers moments de confusió alguns van poder fugir, però la majoria van ser detinguts. 113 persones. Tots van anar a la presó.

Alguns dels detinguts com Raimon Obiols, Xavier Folch, el pescador Josep Ayza o l'advocada Assumpció Sallés reviuen en aquest capítol la detenció a l'església, les 72 hores passades a Via Laietana, els interrogatoris de la brigada social i els mesos de presó.

El 28 d'octubre del 73 va canviar la història de l'Assemblea. La policia no va calcular les conseqüències d'aquesta detenció massiva. De seguida hi va haver una gran mobilització ciutadana de suport als detinguts, i es va engegar una campanya de solidaritat que va tenir ressò internacional. El règim va convertir públicament l'Assemblea de Catalunya en l'"Oposició".
Anar al contingut