60 minuts

"60 minuts" emet dimarts "La conspiració de l'11-S: La tercera torre"

Aquest "60 minuts" aprofundeix en una de les teories conspiratòries sobre els atemptats de l'11-S, la que fa referència al misteri sobre una tercera torre del World Trade Center que també es va ensorrar aquell dia.

Vuit anys després dels atemptats a les Torres Bessones l'any 2001, gairebé 4 de cada 10 nord-americans pensen encara que l'ombra del govern dels Estats Units d'Amèrica s'amaga darrere dels atacs de l'11-S. En conjunt les teories sobre la conspiració, desenvolupades i propagades principalment per internet, ja arriben a prop de 50. Aquest "60 minuts" aprofundeix en una d'aquestes teories, la que fa referència al misteri sobre una tercera torre del World Trade Center que, juntament amb les Torres Bessones, es va ensorrar aquell mateix dia. Però al contrari d'aquestes, no l'havia atacada prèviament cap avió.

Un gratacels de 47 pisos, conegut com "la torre o l'edifici 7" es va esfondrar 7 hores després de les Torres Bessones. Aquest fet ha esdevingut el tema central d'especulacions i discussions acalorades i un punt de partida per a les teories de la conspiració, alimentades a través d'internet, que suggereixen que l'edifici va ser destruït per una demolició controlada.

Set anys després dels atacs, l'agost del 2008, un informe oficial sobre el World Trade Centre va concloure que el foc havia estat la causa de l'esfondrament del tercer edifici. De tota manera aquest hauria estat l'únic gratacel del món que s'hauria ensorrat pel foc. Arquitectes, enginyers i científics consultats pels autors del reportatge, han arribat a la conclusió que la versió oficial dels fets, que defensa l'esfondrament a causa del foc, és impossible. "Qualsevol estudiant pot observar aquest edifici caient a una velocitat de caiguda lliure irreal, de manera simètrica i suau, i es pot adonar que no es tracta d'una caiguda natural", diu un d'aquests experts.

"60 minuts" explora en aquest polèmic reportatge moltes qüestions que no han estat encara resoltes per intentar descobrir què va passar realment i per què encara hi ha persones que creuen que darrere l'incident s'hi amaga un sinistre complot per destruir l'edifici, un gratacel que acollia oficines del servei secret de la CIA, del Departament de Defensa i de l'Oficina de Gestió d'Emergències, organismes que, en cas de no enfonsar-se l'edifici on tenien la seu, s'haurien pogut coordinar per unir esforços per donar una resposta efectiva als atacs.

"La conspiració de l'11-S: La tercera torre".
Un reportatge de la BBC.

Produït i dirigit per Mike Rudin per a la BBC.
Anar al contingut