Una de les espècies més preuades

Rèquiem per la tonyina vermella, a "Thalassa"

Fa uns anys semblava impossible però l'actual sobrepesca de la tonyina vermella pot acabar amb aquesta espècie, especialment amenaçada a la Mediterrània.

"Thalassa" dedica aquest programa especial a la tonyina vermella.

Fa uns anys semblava impossible però l'actual sobrepesca de la tonyina vermella pot acabar amb aquesta espècie. A la Mediterrània, des de Turquia fins a l'estret de Gibraltar, és perseguida per una flota molt sofisticada i tecnològicament eficaç. Més de mil vaixells l'empaiten per tots els racons.

Fa temps que es va donar la veu d'alarma, però encara no existeix una normativa que pugui preservar de manera real la supervivència de l'espècie. La tonyina vermella, la gallina dels ous d'or d'un mercat que ha crescut amb la moda del sushi i el sashimi, avui agonitza. Els científics han assegurat que si es continua pescant al ritme actual, d'aquí a pocs anys podria desaparèixer.

L'ICATT, el Comitè Internacional de Conservació de les Tonyines de l'Atlàntic, és l'encarregat de buscar aquestes mesures necessàries per una pesca raonable, però, de moment, les dues últimes reunions no han servit per millorar la situació de la tonyina. S'ignoren les demandes dels científics i s'estableixen quotes de captura molt superiors a les recomanades.

Els països pescadors no fan cas de les normatives i la UE no disposa d'inspectors propis. Cada estat membre només pot intervenir en les seves aigües territorials, així que les aigües internacionals es converteixen en el paradís de les flotes infractores.
Anar al contingut