El documental

"El documental" emet divendres "El substitut"

Dos mestres, dues generacions, dues maneres d'entendre l'ensenyament i el tracte amb els alumnes, aquest divendres a "El documental"

Aquest divendres "El documental" estrena "El substitut" (The Substitute), una producció sueca de l'any 2006 dirigida per Åsa Blanck i Johan Palmgren a propòsit de dues maneres ben diferents d'entendre l'ensenyament. Aproximació generacional al fet d'ensenyar, "El substitut" és també una lliçó sobre la relació mestre-alumne i la seva evolució al llarg dels anys i sobre les dificultats que comporta ensenyar en un entorn desfavorable.

Un mestre jove i ambiciós, en Max Wejstorp, sembla incapaç de controlar la seva classe a l'escola on ensenya, la Hallonberg School, en un suburbi d'Estocolm. Demana a un antic tutor seu, el llegendari Folke Silven, que treballa al sud del país, de 73 anys, que vingui a ajudar-lo en la seva feina. Folke és un mestre de la "vella escola"; també té el rècord mundial de parlar a l'inrevés. Quan apareix a l'escola d'en Max, comencen a passar coses.

El documental presenta dues maneres d'ensenyar contrastades: l'aproximació personal i empàtica que intenta dur a terme en Max s'oposa a la més tradicional i autoritària del seu mentor. No obstant això, els veritables protagonistes del documental no són els dos professors, sinó el grup d'estudiants que veiem evolucionar al llarg del temps de la mà d'aquests dos extraordinaris mestres.

"El substitut" és un representació escolar que ens interroga sobre la manera en què passen les coses a dins d'un centre d'ensenyament. És una aproximació plena de calidesa, seriosa i a la vegada amb sentit de l'humor, en què es posen en contrast els valors democràtics i el sentit d'autoritat, la tradició i les noves maneres d'ensenyar, un documental en què els sentiments s'enlairen i les coses no són sempre com semblen ser.

Premis i festivals:
Premi Eurodoc, Eurodoc, Oslo, Noruega, 2007
Youth Prize, DOK Leipzig, Alemanya, 2006
Silverdocs AFI, Washington, Estats Units, 2006
Karlovy Vary International Film Festival, Rep. Txeca, 2006
Docpoint, Helsinki Documentary Film Festival, Finlàndia, 2007
One World –International Human Rights Documentary Film Festival, Praga, Rep. Txeca, 2007

Fitxa tècnica:
Direcció: Åsa Blanck i Johan Palmgren
Fotografia: Johan Palmgren
Muntatge: Petter Brundell
Música: Crille Olsson, Goran Kajfes
Producció: Asa Blanck, Petter Hansson

Anar al contingut