EL DOCUMENTAL

"La vida després..." aquest divendres a "El documental"

Tres immigrants exresidents a les casernes de Sant Andreu es retroben per mostrar-nos "La vida després..."

Aquest divendres, "El documental" presenta "La vida després...", una coproducció de Televisió de Catalunya amb Nanouk Films amb la col·laboració de l'ICIC (Institut Català de les Indústries Culturals), dirigida per Álex García, sobre la vida dels immigrants a casa nostra.

Diàriament, centenars de persones arriben a les nostres costes en un èxode desesperat. Els informatius, rutinàriament, ens en parlen... Immigrants, tragèdies, il·legals, crisi... Però, qui són, realment, aquestes persones? Què s'esdevé després, davant de les nostres cases? Estranys dins un món estrany descobreixen Europa.

"La vida després..." narra, al llarg de quatre anys, l'experiència de tres d'aquestes persones després d'arribar a Catalunya. En Yoro, l'Isaac i en Yussif són els protagonistes d'aquesta història. Tots tres, africans, van formar part del col·lectiu d'immigrants que, procedents de pràcticament tots els continents, es van anar aplegant a partir de l'any 2001 a les avui desaparegudes casernes militars de Torres i Bages, al barri de Sant Andreu de Barcelona.

Després d'una conflictiva relació amb els veïns del barri i de contínues negociacions amb l'Ajuntament de Barcelona, les antigues casernes de Sant Andreu van començar a ser enderrocades a finals de 2003 per desenvolupar al solar un pla urbanístic que preveia l'edificació d'habitatges i equipaments, així com una reserva de zona verda... i el desallotjament de les persones que hi havien trobat refugi.

Quatre anys més tard, els nostres protagonistes es retroben al solar d'allò que va ser un dia "casa seva" per recordar les dificultats que van viure i per parlar de la seva situació actual. En Yoro comparteix la seva passió pel gimnàs amb una clara resolució de "fer diners". Treballa avui dia a la construcció i viu en una casa força abandonada al mateix barri de Sant Andreu. La seva relació amb els companys de feina autòctons és força conflictiva. L'Isaac, que s'expressa millor en català que en castellà després d'anar a escola, treballa en una metal·listeria, comparteix un pis lluminós amb d'altres immigrants africans, s'apassiona amb el Barça i somia amb el reagrupament familiar mentre intenta tancar una maleta plena de regals abans de tornar al seu país, Ghana. Finalment, en Yussif, actor, apassionat del reggae i que treballa en una impremta i fa publicitat de manera esporàdica, va a la recerca d'un contracte fix que li permeti estabilitzar la seva situació i fer plans de futur mentre comparteix pis amb el propietari, fill, al seu torn, d'una altra immigració més antiga.

Amb les seves pròpies paraules, aquests tres homes que pensaven que "Espanya era molt meravellosa" han comprovat finalment que "els africans a l'Àfrica viuen millor que els europeus que pertanyen al Quart Món".

Fitxa tècnica:
Direcció: Álex García Martínez
Idea original: Óscar Malo Sánchez
Guió: Òscar de Gispert, Álex García Martínez
Fotografia: Maialen Vélez, Álex García Martínez
So: Óscar Malo, Carles Marquès
Muntatge: Martí Roca
Música original: Diego Pedragosa
Producció: Bonaventura Durall i Soler
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Amb la participació de: Yussif Alhassan, Isaac Adjei, Yoro Sangaré

Anar al contingut