Una visita al paradís

"Thalassa" surt a pescar el peix espasa a les aigües de Blanes

Passem una jornada pesquera amb la Nuri i la tripulació del "Parrell" i acompanyem uns dos mil chagosians, deportats a Maurici pel govern britànic fa 38 anys, de visita a les seves illes natals.

Divendres a la nit, "Thalassa", el programa del mar, presenta els següents reportatges:

Peix espasa: una pesca d'hivern

El "Parrell" és un dels quatre palangrers que a Catalunya té llicència per pescar peix espasa, una captura no tradicional al litoral català que avui dóna bons rendiments. Els darrers anys, la temporada d'aquest peix migratori i lluitador s'allarga fins ben entrat l'hivern. Aquest any, la temporada ha durat cinc mesos i de feina no n'ha faltat. Per les llotges catalanes n'han passat gairebé 10.000 quilos.

Les migracions del peix espasa i la tonyina vermella marquen el rumb del "Parrell". Però habitualment cala entre Menorca i Mallorca. S'aprofita el corredor entre les dues illes per intentar atrapar les grans moles de peix espasa. El fil mare, enrotllat en un bombo, deixa anar fins a 60 quilòmetres de palangre a la deriva.

La Nuri, armadora del "Parrell" amb el seu marit, en Quimet, ha treballat durant nou anys de pescadora, però ara, des que és mare, només surt de tant en tant. Però la Nuri ha trobat una altra manera de relacionar-se amb la mar a terra. Amb esperit comercial mira de combinar la seva vocació marinera amb la tradició familiar en la restauració i ha començat a fer conserves de peix espasa.

En aquest reportatge acompanyem la Nuri i la tripulació del "Parrell" a pescar el peix espasa.


Chagos, visita al paradís

Els refugiats de l'arxipèlag de Chagos sortiran de Maurici per fer una visita històrica a les seves illes natals. Aquest viatge, fa 38 anys que el somien. Des d'aquell dia en què el govern britànic els va deportar per convertir Diego Garcia en la base militar americana més gran del món. Aquest viatge és el premi de bastants anys d'altes negociacions amb el govern britànic.

Es calcula que van deportar uns dos mil chagosians, de les tres illes principals que constitueixen l'arxipèlag de Chagos: Salomó, Peros Banhos i Diego Garcia. Aquestes illes representen la destinació del viatge. Els chagosians interpreten aquest viatge com a primer pas cap a un retorn definitiu. En canvi, el govern britànic, el defineix com un simple gest humanitari. L'han planificat amb un rigor pràcticament militar i només oferirà als chagosians un dia de visita a cada illa.
Anar al contingut