Naturgy, en el punt de mira d'un grup energètic dels Emirats Àrabs

TAQA entraria en l'accionariat de la mà de La Caixa, que busca un soci per donar estabilitat a la companyia

Actualitzat

El gegant energètic dels Emirats Àrabs, TAQA, ha confirmat que vol convertir-se en el principal accionista de Naturgy. L'operació està avalada per CriteriaCaixa, amb qui compartiria el control de la companyia. Tenint en compte l'abast de l'operació, TAQA hauria de presentar una OPA pel 100% de l'empresa, d'acord amb els criteris que marca la legislació.

L'objectiu seria adquirir al voltant del 40% de les accions de l'empresa, que ara estan en mans de dos fons d'inversió, CVC i GIP, que tenen la intenció de sortir-ne. De moment, s'ignora quina seria la posició de l'altre fons d'inversió amb posicions a Naturgy, l'australià IMF.

A les nou del matí, a les pantalles de la borsa, l'acció de Naturgy ha quedat congelada. La CNMV, el vigilant de la borsa, l'acabava de suspendre. Ho ha fet quan TAQA, una empresa energètica d'Abu Dhabi, ha reconegut que vol comprar el 40% de les accions de Naturgy i que manté converses amb CriteriaCaixa.

De fet, qui li obre la porta d'entrada és CriteriaCaixa, que ara té un 27% de les accions i que considera TAQA un bon soci per poder recuperar el control de la gestió de Naturgy. Un control que La Caixa ha anat perdent aquests anys per l'entrada de fons d'inversió, un de britànic i un de nord-americà, que ja han arribat a tenir-ne el 40% i que ara volen marxar.

La seu de CaixaBank a l'avinguda Diagonal de Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)

Aquesta operació, que encara s'està gestant, en principi no desagrada al govern espanyol, que haurà d'acabar donant-hi el vistiplau:

Carlos Cuerpo, ministre d'Economia: "Tenim una normativa que ens permet un equilibri perfecte entre la protecció de les nostres empreses, dels nostres interessos estratègics i l'atracció de la inversió estrangera directa. En el marc d'aquesta normativa analitzarem l'operació sobre Naturgy quan es materialitzi."

María Jesús Montero, ministra d'Hisenda: "L'opinió del govern d'Espanya sempre és que en la mesura del que sigui possible, el capital que entri en aquest tipus d'empresa sigui clar i transparent."

Naturgy, com qualsevol energètica, ha d'afrontar ara inversions importants per créixer i poder aprofitar la transició per obrir noves vies de negoci. Per això necessita un soci amb més visió industrial i abaixar la dependència dels fons d'inversió que busquen la rendibilitat a curt termini. Quan s'ha aixecat la suspensió a la borsa, els inversors han fet pujar el valor, que ha arribat a tancar amb guanys del 6,3 %.

L'empresa veuria bé l'operació perquè, d'entrada, ajudaria a posar ordre dins de casa. Els fons d'inversió presents tenen interessos diferents, i això complica marcar un rumb a l'empresa i castiga la seva cotització a borsa.

Aquest escenari canviaria si dos d'aquests fons marxen i els substitueix algú amb vocació de quedar-s'hi. És el que interpreta La Caixa, principal accionista, que ha anat a buscar un soci amb qui compartir el control de l'empresa.

La borsa de Madrid, aquest dimecres
La borsa de Madrid aquest dimecres (Europa Press/Eduardo Parra)

La pandèmia, la crisi energètica i el retorn del proteccionisme comercial i empresarial han portat molts estats a vigilar molt més de prop les empreses estratègiques, com ara telecomunicacions i energètiques. I Naturgy ho és, d'entrada pel gasoducte amb Algèria, i per les centrals de cicle combinat, que permeten tenir un pla B en cas que les renovables no cobreixin tota la demanda d'electricitat.

Per això, el govern espanyol segueix de prop la situació de l'empresa. I l'entrada d'un fons dels Emirats, com que arribaria de la mà de La Caixa, potser no és tan mal rebuda com el desembarcament saudita a Telefónica, que La Moncloa considera hostil. 

El comú denominador de les dues operacions és La Caixa i el seu braç inversor, Criteria. Ha reforçat el pes a les dues empreses i ha contribuït a blindar-les. Al capdavant hi continua Isidre Fainé, però hi ha hagut canvis a la cúpula amb l'entrada d'Àngel Simón, provinent d'Agbar. I tots aquests moviments donen a entendre que volen recuperar protagonisme a l'hora de marcar el rumb de les grans multinacionals espanyoles.

 

ARXIVAT A:
Energia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut