Primera nit de l'acampada universitària en suport a Palestina
La presidenta del CRUE ha destacat que "l'esperit universitari és incompatible amb qualsevol violència" (3Cat)

Les universitats espanyoles trencaran amb els centres israelians no compromesos amb la pau

Els rectors han mostrat el seu suport a les acampades universitàries propalestines

Les universitats espanyoles han decidit aquest dijous revisar i, si cal, suspendre els acords de col·laboració amb universitats i centres d'investigació israelians que "no hagin expressat un ferm compromís amb la pau i el compliment del dret internacional humanitari".

La Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (CRUE) han emès un comunicat en què, a més, demanen un alto el foc, l'alliberament d'ostatges segrestats per Hamas de manera immediata i permanent i corredors segurs.

Els rectors han mostrat el seu suport "en el sentir dels nostres campus i a la reivindicació que s'està estenent", en referència a les acampades com la que hi ha a la UB, on el claustre ha exigit a la direcció que trenqui relacions amb Israel.

La suspensió de les relacions s'ha acordat en la Junta Rectora de la CRUE, que també ha lamentat profundament els "gravíssims" esdeveniments que s'estan produint a la Franja de Gaza.

Els rectors es comprometen a "intensificar" la cooperació amb el sistema científic i d'educació superior palestí i a ampliar els seus programes de cooperació, voluntariat i atenció a la població refugiada.

També s'han compromès a "vetllar perquè en l'exercici de la lliure expressió no hi hagi conductes d'antisemitisme o islamofòbia, així com qualsevol altre comportament d'odi en les comunitats universitàries". Per a la presidenta de la CRUE i rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, "l'esperit universitari és incompatible amb qualsevol violència".

"Les universitats som espais de pau i convivència. Alcem la veu davant la crisi humanitària d'efectes devastadors que afecta greument la població civil i el sistema científic i educatiu superior palestí"

La CRUE ha defensat que les universitats espanyoles "ja han expressat i reafirmat diverses vegades el seu permanent compromís amb la pau, la convivència i la justícia, i amb la defensa del dret internacional humanitari".

Les primeres protestes propalestines es van estendre la setmana passada per les universitats dels EUA, on hi ha hagut centenars de detencions i durs enfrontaments entre els manifestants i la policia, a més d'amenaces acadèmiques tan greus com quedar-se sense títol universitari.

ARXIVAT A:
UniversitatIsraelGuerra a Gaza
Anar al contingut