L'objectiu de l'autor de l'atac al centre comercial de Syney eren les dones (EFE/Steve Mrkham)

Atacar dones era l'objectiu de l'home que va matar sis persones a Sydney

"Volia tenir una xicota i no tenia habilitats socials": el pare de l'autor explica, devastat, l'historial de problemes de salut mental del seu fill

L'home que va matar sis persones i en va ferir 12 més al centre comercial Bondi Junction, a Sydney, aquest dissabte, sembla que tenia com a objectiu atacar dones, fruit de la frustració i dels seus problemes de salut mental. De les sis víctimes, cinc eren dones. I la majoria dels 12 ferits, també.

Aquesta és la hipòtesi del mòbil que, segons la policia, va empènyer Joel Cauchi, l'home de 40 anys, que va ser abatut per una agent el mateix dia de l'assalt. Els investigadors creuen que l'agressor podria haver-se centrat en les dones com a víctimes de l'atac, ha dit Karen Webb, comissària de policia de Nova Gal·les del Sud.

"És obvi per a mi, és obvi per als detectius, que el delinqüent es va centrar en les dones i va evitar els homes. Els vídeos parlen per si mateixos. Sens dubte, aquesta és una línia d'investigació per a nosaltres."

De fet, l'únic home que va morir durant l'atac va ser un guàrdia de seguretat de 30 anys, Faraz Tahir. La policia ja havia descartat que fos un atemptat terrorista d'un llop solitari, i ara, que hi hagués cap rerefons ideològic. 

Les flors s'acumulen en record per les víctimes davant del Bondi Junction (Reuters/Flavio Brancaleone)

Frustrat perquè volia tenir xicota

Unes hores després, el pare de l'atacant confirmava aquesta hipòtesi quan declarava, devastat davant dels mitjans de comunicació, el llarg historial de malalties mentals i frustracions del seu fill amb les dones

 "Perquè volia tenir una xicota i no tenia habilitats socials, això el va frustrar i trastornar."

Andrew Cauchi, pare de l'atacant del centre comercial Bondi Junction, davant de casa seva a la localitat de TooWoomba, ha demanat disculpes entre llàgrimes: "Ho sento molt, tinc el cor trencat. Això és tan horrible que ni tan sols ho puc explicar. Estic destrossat".

"Per a vosaltres és un monstre, per a mi era un noi molt malalt; creieu-me, era un noi molt malalt."

"Estimo el meu fill, em vaig posar al servei del meu fill quan vaig saber que tenia una malaltia mental. Ho vaig fer tot perquè l'estimo", ha afegit Andrew Cauchi, que també ha expressat la seva impotència a l'hora de cuidar el seu fill.

"Es va deixar caure a si mateix. Perquè li van treure la medicació perquè estava molt bé, però després se'n va anar a Brisbane i jo l'anava a veure de tant en tant, a passar el dia amb ell. Vaig fer tot el que vaig poder, però més tard va marxar a Sydney." 

Andrew Cauchi, pare de l'atacant, torna a casa després de parlar amb els mitjans sobre els problemes de salut mental del seu fill (Reuters)

Andrew Cauchi ha afegit que l'any passat quan el seu fill Joel el va anar a visitar li va prendre cinc ganivets de l'exèrcit nord-americà perquè temia que pogués ser apunyalat.

Segons l'informe policial, Joel Cauchi va entrar al centre comercial Westfield Bondi Junction dissabte a les 15.10 hora local (7.10 del matí a Catalunya), en va sortir i hi va tornar uns deu minuts després, quan va atacar amb un ganivet diverses persones. Cauchi van causar la mort a l'acte a quatre dones i un home, i una altra dona apunyalada va morir hores després a l'hospital. Hi va haver dotze ferits més. Vuit van haver de ser hospitalitzats, entre ells un nadó de nou mesos. 

Aquest dilluns, les autoritats han identificat la sisena víctima: una noia xinesa, Yixuan Cheng, que estudiava al país.
 

Onze milions per a una investigació forense

El govern de Nova Gal·les del Sud ha anunciat que destinarà uns 11 milions d'euros per fer una investigació forense independent del cas. D'altra banda, el primer ministre Chris Minns ha descartat aprovar noves regles que permetien als guàrdies de seguretat privats portar armes de foc.

Un gran llaç negre projectat sobre l'Opera House de Sydney en senyal de dol (Reuters/Flavio Brancaleone)

A més d'una gran quantitat de flors i missatges de condol que molts ciutadans han deixat prop del centre Bondi Junction, les banderes onegen a mig pal arreu del país, fins i tot al Parlament i al pont del port de Sydney, en honor a les víctimes. A la badia de la ciutat també s'ha projectat un gran llaç negre sobre l'Opera House, en senyal de dol. 

Els assassinats en massa són molt poc habituals a Austràlia i el cas ha trasbalsat el país, d'uns 27 milions d'habitants, que té algunes de les lleis més dures del món sobre armes i ganivets.
 

Un nou atac en una església 

Només dos dies després, aquest dilluns s'ha produït un altre atac amb ganivet a l'església de Crist el Bon Pastor del barri de Wakeley, als afores a l'oest de Sydney. En aquest cas, les conseqüències no han estat tan greus, tot i que quatre persones han resultat ferides.

Moment en què un home ataca el bisbe mentre feia missa aquest dilluns a Sydney (Reuters)

La missa s'estava retransmetent en directe a través de les xarxes socials, quan s'ha pogut veure un home vestit de negre que s'ha acostat a l'altar i ha atacat el bisbe Mar Mari Emmanuel, que oficiava la cerimònia. La reacció dels fidels ha estat de pànic i crits, però uns quants membres d'aquesta comunitat de cristians sirians han reduït l'atacant, que ha estat detingut. Els serveis d'emergències han atès els ferits, d'entre 20 i 70 anys, per diversos talls abans de dur-los a l'hospital.

El novembre del 2018 un individu armat amb un ganivet va matar una persona i en va ferir dues més en un carrer de Melbourne abans de ser abatut per la policia. Aleshores, els fets van ser reivindicats per Estat Islàmic.

 

ARXIVAT A:
SalutAustràlia
Anar al contingut