Un home palestí gesticula després d'un atac israelià a una casa a Rafah, al sud de la Franja de Gaza
L'atac israelià en diversos punts de Rafah, al sud de la franja de Gaza, ha deixat almenys 19 morts (Reuters/Hatem Khaled)

19 palestins morts en un atac a Gaza, hores abans de la resposta de Hamas a una treva

L'atac aeri de l'exèrcit d'Israel colpeja tres punts de la ciutat de Rafah, a les portes que aquest dilluns Hamas comuniqui si accepta un alto el foc que inclou l'alliberament d'ostatges israelians

Redacció/AgènciesActualitzat

Almenys 19 ciutadans palestins han mort i més d'una desena han resultat ferits per un bombardeig de l'exèrcit d'Israel contra la ciutat de Rafah, al sud de la franja de Gaza, la nit d'aquest diumenge. L'atac ha impactat contra diversos punts de la ciutat: a l'est, on ha acabat amb la vida d'almenys quatre palestins, dos d'ells nens, en una casa al barri cèntric de la ciutat, on han mort sis persones, i en un habitatge al sud de la localitat, on ha matat cinc membres d'una família, segons ha publicat l'agència de notícies palestines WAFA.

L'ofensiva aèria contra Rafah arriba en un moment en què les autoritats israelianes planegen una operació terrestre. La comunitat internacional critica aquests moviments a les portes de la ciutat, on es calcula que s'hi refugien 1,4 milions de civils.
 

Hamas respon avui a una proposta de treva

L'ofensiva israeliana arriba hores abans que Hamas respongui a una proposta d'alto el foc per part del govern hebreu, que inclou una treva de sis setmanes i l'alliberament d'ostatges israelians i presos palestins.

Una delegació de Hamas aterra aquest dilluns al Caire per comunicar als mediadors la seva resposta a l'última contraoferta d'Israel. Els detalls de la proposta no s'han filtrat, però segons el portal de notícies nord-americà Axios, que cita funcionaris israelians, inclou la voluntat de debatre "l'establiment d'una calma duradora" a Gaza. La proposta, presentada per Egipte, té el seu origen en les peticions d'alto el foc permanent a Gaza, quan ja fa gairebé set mesos de l'inici de la guerra.

Hamas ha expressat optimisme per arribar a un acord. "L'ambient és positiu, llevat que Israel plantegi nous obstacles", ha explicat a l'agència AFP un responsable del moviment islamista, que s'ha mantingut en l'anonimat. A finals de novembre, una treva d'una setmana va permetre l'alliberament de 80 ostatges detinguts per Hamas i 240 palestins capturats a les presons israelianes.

Destrucció d'habitatges a Rafah, al sud de la Franja de Gaza, després d'un atac israelià
Palestins analitzen les conseqüències de l'atac israelià a Rafah, la nit d'aquest diumenge (Reuters/Hatem Khaled)

Pressió internacional sobre Netanyahu

Tot plegat arriba en un clima de pressió internacional sobre el govern hebreu. El Tribunal Penal Internacional podria emetre ordres de detenció contra Netanyahu, el ministre de Defensa i el cap de l'exèrcit d'Israel. Aquests ordres es podrien lliurar aquesta setmana i no afectarien funcionaris de rang inferior.

Segons, informa el diari israelià Haaretz, els Estats Units i altres països --que aquest mitjà no detalla-- estarien intentant convèncer el fiscal general d'aquest tribunal perquè retardi o, fins i tot, impedeixi l'emissió de les ordres judicials. Israel, els Estats Units, Rússia o l'Iran no reconeixen l'autoritat del Tribunal Penal Internacional, però hi ha 123 països que sí i estarien obligats a detenir els tres líders israelians si trepitgessin el seu territori.

El xef José Andrés torna a Gaza

D'altra banda, l'ONG World Central Kitchen tornarà a distribuir aliments a Gaza, gairebé un mes després que l'exèrcit israelià matés 7 dels seus treballadors.

El seu fundador, el xef José Andrés, va acusar Israel d'un atac deliberat, mentre que l'exèrcit va admetre haver comès un error. Els tres cotxes de l'ONG anaven logotipats i van rebre l'impacte de tres míssils. Ara, World Central Kitchen ja té 276 camions de menjar a punt per entrar per la frontera egípcia de Rafah.

ARXIVAT A:
IsraelGazaGuerra a GazaHamas
Anar al contingut