Fitxa reportatge

Volem treballar

23/04/2017 | Societat | Amèrica

 
 

 
 
CSS/Javascript Deshabilitat.
Play

Actualitat: Volem treballar

5663226

L'Organització Internacional del Treball prohibeix el treball infantil. Però a Bolívia, els nens volen treballar i estan sindicats

//

El període de temps de distribució d'aquest vídeo és limitat. Podràs veure’l a tv3.cat fins al 30/04/2017 a les 23.59Aquest vídeo no es pot visionar des de fora de l'Estat espanyol
Play

Nenes al mercat

5662793

L'Organització Internacional del Treball prohibeix el treball infantil. Però a Bolívia, els nens volen treballar i estan sindicats.

//

CSS/Javascript Deshabilitat.
Ana Rosa i Sandra al mercat

Ana Rosa i Sandra al mercat

http://www.tv3.cat/multimedia/jpg/8/3/1492773191638.jpg

L'OIT (Organització Internacional del Treball) ha condemnat Bolívia per transgredir les convencions internacionals contra el treball infantil. Recentment, el president Evo Morales va donar llum verda a una llei que autoritza els nens i nenes amb més de 10 anys d'edat a treballar. Una gran contradicció en un dels països que diu defensar aferrissadament els drets humans. Però és que a Bolívia hi ha una realitat aclaparadora: sense el seu sou, moltes famílies no poden subsistir i els nens no poden seguir anant a escola perquè cal pagar els estudis i els materials necessaris. De fet, molts nens reivindiquen poder treballar per poder tenir més oportunitats a la vida, un cop puguin acabar l'etapa escolar. I s'organitzen.

El reportatge segueix Ana Rosa, una nena d'onze anys que al mercat de Potosí, al centre del país, ven diversos productes i objectes. Es paga els estudis i ajuda la seva família. Està convençuda, com mols dels nens que treballen, que "l'OIT els odia perquè no els vol permetre anar a escola". Ana Rosa és una estudiant brillant. Però és una excepció entre els "nens treballadors" de Potosí, uns 8.000. Trobem l'altra cara de la moneda, explicitada pels propis mestres: com que els nens han de treballar, i han d'assumir unes responsabilitats que no els pertoquen de cap de les maneres, no disposen del temps adequat per seguir els estudis com cal. Molts menors pateixen estrès.

Els menors tenen la seva pròpia organització, estan sindicats i es manifesten regularment en defensa "dels seus drets laborals". Fins i tot han mantingut algun enfrontament amb les forces antidisturbis. Som testimonis de la seva reunió i de l'elecció de càrrecs: Ana Rosa serà una de les seves responsables. Però la mateixa llei que obre la porta al treball infantil desencadena efectes diabòlics com l'explotació infantil. Centenars, milers de nens, treballen als mercats, als carrers i fins i tot a les mines, on perillen les seves vides, sense disposar de contractes ni d'assegurances. El president Evo Morales diu preparar una nova llei per evitar aquests riscos.

En el reportatge "Volem treballar" es mostra la situació d'aquests nens i es parla amb educadors, amb l'OIT, i amb responsables bolivians relacionats directament amb la qüestió. Una realitat, la del treball infantil a Bolívia, que reflecteix les enormes carències del país i les necessitats de moltes famílies per poder continuar cap endavant.

    

   Comentaris (0)

    
    

   Dóna'ns la teva opinió

   Hola de nou
    

   Et recordem que el missatge passarà un procés de moderació prèvia.
   Per més informació, consulta les normes d'ús.
   Si vols contactar amb nosaltres, fes-ho a través del servei d'Atenció a l'Audiència.

   Encara no has escrit cap comentari!

   Dona'ns la teva opinió

   Per afegir comentaris al web has d'estar registrat.

   L'Organització Internacional del Treball prohibeix el treball infantil. Però a Bolívia, els nens volen treballar i estan sindicats.


   Un reportatge de: Wilfried Huismann 
   Una producció de: WDR
   Locució: Joel Valverde
   Posproducció àudio: Enric Casanovas.

    
    
    
    
    

    

    

    

    
   Televisió de Catalunya
   Televisió de Catalunya, S.A.