Fitxa reportatge

Engrunes d'or

02/04/2017 | Societat | Burkina Faso

 
 

 
 
CSS/Javascript Deshabilitat.
Play

Actualitat: Engrunes d'or

5659580

A l'Àfrica occidental, més d'un milió de persones tracta de sobreviure amb la pols d'or de mines improvisades a cel obert.

//

El període de temps de distribució d'aquest vídeo és limitat. Podràs veure’l a tv3.cat fins al 09/04/2017 a les 23.59Aquest vídeo no es pot visionar des de fora de l'Estat espanyol
Play

"30 minuts": "Engrunes d'or"

5659360

A l'Àfrica Occidental, més d'un milió de persones tracten de sobreviure amb la pols d'or. "Engrunes d'or", diumenge, a les 21.55, a "30 minuts".

//

CSS/Javascript Deshabilitat.
Engrunes d'or

Engrunes d'or

http://www.tv3.cat/multimedia/jpg/4/0/1490862118304.jpg

Per què centenars de milers de persones emprenen el camí de fugida del seu propi país de l'Àfrica cap a Occident? El reportatge "Engrunes d'or" ens ofereix respostes tangibles. Més d'un milió de persones tracta de sobreviure a la part occidental del continent amb uns quants grams d'or extrets amb un esforç inusitat dels milers de mines repartides entre Mali, Burkina Fasso, Costa d'Ivori i Ghana. El document se centra en la vida dels buscadors d'or de Burkina Faso, un país amb més de 600 mines en explotació industrial i artesanal, legals i il·legals. És un del estats més pobres del món i molts dels seus ciutadans creuen que l'or trobat els canviarà la vida. La realitat, però, és tossuda any rere any:  només uns quants grams d'or els permeten sobreviure el dia a dia.

Anem a la localitat de Fandjora, on des de fa nou anys el Marcel cava frenèticament la terra i ens explica la seva experiència. Com ell, milers de persones excaven pous de l'amplada d'una claveguera a la recerca d'algunes engrunes del valuós mineral. Venen de Mali, també del Sudan... Fan milers de quilòmetres fins a arribar a la regió de les mines. Per guanyar més diners, hi treballen famílies senceres, inclosos els nens. Quan tenen catorze anys, els nois han de baixar a pous que poden arribar als cent metres de profunditat. Com Soumaele, que s'ha d'endinsar en un laberint de cavitats molt estretes, sempre a punt d'un dramàtic enfonsament. Les parets fràgils només d'aguanten amb unes quantes fustes: els esfondraments amb víctimes mortals són habituals. Cada vegada ell i els seus companys han de baixar més avall i s'han d'arriscar més per treure'n alguna cosa. L'aire és irrespirable, la temperatura pot arribar als 50 graus.

"Aquí fem servir això. És cocaïna. Serveix per millorar una mica el cervell, per tenir més força" ens diu un miner. També prenen Tramadol 120; el "míssil", li diuen. Un medicament, calmant, derivat sintètic de l'opi, que els ajuda a "tenir coratge" per baixar a la mina però que els va destrossant la salut perquè la prenen en dosis massa elevades. La majoria de miners amb prou feines guanya un euro al dia: ben just per l'escassa alimentació diària.

Per fer l'amalgama de l'or, utilitzen mercuri, un producte extremadament tòxic. I "l'hospital" més pròxim és a uns quants quilòmetres: tan sols és un petit dispensari. Allà combaten l'altra gran plaga que afecta la població minera: la malària.

Les mines d'or de Burkina Faso esdevenen, en molts casos, l'última etapa abans d'abandonar el país a la recerca d'una vida millor.

    

   Comentaris (0)

    
    

   Dóna'ns la teva opinió

   Hola de nou
    

   Et recordem que el missatge passarà un procés de moderació prèvia.
   Per més informació, consulta les normes d'ús.
   Si vols contactar amb nosaltres, fes-ho a través del servei d'Atenció a l'Audiència.

   Encara no has escrit cap comentari!

   Dona'ns la teva opinió

   Per afegir comentaris al web has d'estar registrat.

   A l'Àfrica occidental, més d'un milió de persones tracta de sobreviure amb la pols d'or de mines improvisades a cel obert.


   Un reportatge de:

   Julia Montfort

   Imatge:

   Fanny Noaro

   Una producció de:

   Wild Angle


    
    
    
    
    

    

    

    

    
   Televisió de Catalunya
   Televisió de Catalunya, S.A.