Fitxa reportatge

Els expulsables

12/03/2017 | Societat | Europa

 
 

 
 
CSS/Javascript Deshabilitat.
Play

Actualitat: Els expulsables

5655420

Com és la dramàtica expulsió a la força d'un estranger sense papers? Som testimonis del procés en un CIE de França.

//

El període de temps de distribució d'aquest vídeo és limitat. Podràs veure’l a tv3.cat fins al 19/03/2017 a les 23.59Aquest vídeo no es pot visionar des de fora de l'Estat espanyol
Play

"30 minuts": "Els expulsables"

5654991

Per primera vegada, les càmeres mostren el dramàtic procés d'expulsió dels immigrants "sense papers". Entrem en un CIE francès. Diumenge, a les 21.55, a "30 minuts", "Els expulsables".

//

Play

"Els expulsables": cap al país d'origen

5654847

De la detenció a la presó o a un centre d'internament d'estrangers i d'allà a l'avió cap al país d'origen, un drama, el dels sense papers, que es repeteix a tot Europa. "30 minuts" entra en un CIE francès. Diumenge, a les 21.55, "Els expulsables".

//

Play

"No vull tornar al meu país": "Els expulsables"

5654630

"No vull tornar al meu país" és el crit desesperat de l'Alí, un jove tunisià arribat a França fa més de 5 anys amb la seva parella embarassada del seu fill. Entrem en un Centre d'Internament d'Estrangers de París. Diumenge, a "30 minuts", "Els expulsables", el drama dels sense papers.

//

El període de temps de distribució d'aquest vídeo és limitat. Podràs veure’l a tv3.cat fins al 19/03/2017 a les 23.59
CSS/Javascript Deshabilitat.
A l'avió

A l'avió

http://www.tv3.cat/multimedia/jpg/1/3/1488791390431.jpg

Mentre a Espanya els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) els envolta l'hermetisme i el secretisme oficial, a França, per primera vegada, les càmeres han tingut accés al seu funcionament i a tot el dramàtic procés d'expulsió d'estrangers sense papers.

El reportatge "Els expulsables" ens mostra amb total cruesa la seqüència d'expulsió a la força. Ciutadans que no han pogut regularitzar legalment la seva estada en territori francès i que a pesar que, en molts casos, disposen d'un arrelament familiar evident són detinguts al carrer, internats com a "retinguts" en un centre d'internament i finalment portats a l'aeroport per tornar al seu país en un vol d'Air France. El mateix sistema que hi ha a Espanya i a d'altres països europeus. També a França, organitzacions de drets humans denuncien la situació de "presó administrativa" de molts ciutadans i la seva expulsió sense escrúpols.

Se segueix, entre altres, el cas especialment dramàtic de Moataz, un jove sudanès que fugint de la guerra al seu país aconsegueix arribar a França. Com que no va demanar l'asil perquè volia anar a viure amb el seu germà a Anglaterra, la seva situació d'absoluta precarietat legal a França el pot portar a ser retornat per la policia al seu país, on està directament amenaçat de mort.

I el cas de l'Alí, un jove tunisià arribat a França fa més de 5 anys, amb la seva parella embarassada del seu fill, que no pot superar la maquinària administrativa francesa contra els que no disposen de papers. Però quan al centre d'internament se li comunica el seu trasllat immediat a l'aeroport d'Orly es rebel·la enmig de la desesperació contra els agents que el custodien. No és un cas excepcional. Molts d'ells arriben a mutilar-se per evitar tornar al seu país. O mostren resistència física dins l'aparell fins que el pilot decideix no autoritzar el vol amb l'expulsat a dins.

La intervenció de jutges, advocats, agents i assistents d'entitats humanitàries completen el relat.

"Els expulsables" ens mostra allò que encara no hem pogut veure aquí: el polèmic procés d'allunyament a la força de persones que, per diferents raons, busquen a Europa la seva supervivència. Un mecanisme judicial i policíac implacable, amb unes conseqüències humanes sovint devastadores.

    

   Comentaris (0)

    
    

   Dóna'ns la teva opinió

   Hola de nou
    

   Et recordem que el missatge passarà un procés de moderació prèvia.
   Per més informació, consulta les normes d'ús.
   Si vols contactar amb nosaltres, fes-ho a través del servei d'Atenció a l'Audiència.

   Encara no has escrit cap comentari!

   Dona'ns la teva opinió

   Per afegir comentaris al web has d'estar registrat.

   Com és la dramàtica expulsió a la força d'un estranger sense papers? Som testimonis del procés en un CIE de França.


   Un reportatge de:

   Roman Bolzinger


   Jean-Pierre Guillerez


   Una producció de:  

   Elephant & Cie (França) 


    
    
    
    
    

    

    

    

    
   Televisió de Catalunya
   Televisió de Catalunya, S.A.