Fitxa reportatge

No recordo res

05/03/2017 | Societat | Europa

 
 

 
 
CSS/Javascript Deshabilitat.
Play

Actualitat: No recordo res

5654092

S'estén l'ús de substàncies químiques en l'abús sexual de les dones i en robatoris: se'n diu "submissió química".

//

CSS/Javascript Deshabilitat.
No recordo res - 30 minuts

No recordo res - 30 minuts

http://www.tv3.cat/multimedia/jpg/4/6/1488206056564.jpg

No recordo res - 30 minuts

"La submissió química és la utilització de substàncies per intentar d'alguna manera portar a terme una violació a partir d'anular el consentiment o anular d'alguna manera la voluntat d'aquella persona." És la definició d'un dels metges especialistes que apareixen en reportatge "No recordo res".

La preocupació de les instàncies policíaques i sanitàries sobre aquest fenomen criminal poc estudiat va en augment. Les dades són profundament preocupants: el 29% de les víctimes de violacions que atén l'Hospital Clínic de Barcelona, per exemple, són per submissió química. Però és que més del 85% - gairebé el 90% - dels casos no es denuncien: per por a la resposta de l'entorn, per por que l'entorn culpabilitzi les víctimes, per un sentiment de vergonya davant del que ha succeït.
El testimoni d'una de les víctimes que apareix en el reportatge i que ha volgut conservar l'anonimat - com la resta de dones abusades - és esfereïdor i paradigmàtic:

"Vaig quedar amb una amiga per sopar i després vam anar a fer una copa a una discoteca que estava força buida, era d'hora, i vam demanar una copa, ens vam posar a la barra. Jo perdo ja la noció de tot, em quedo... no recordo res de la discoteca, la meva sensació és de... negra, no acabo d'entendre gaire el que passa, i tinc flaixos, i el que tinc ja més clar és despertar-me a la casa d'un senyor amb un llit i ell tenia relacions sexuals amb mi. Jo no em podia moure, el veia, notava que em tocava, jo sabia que alguna cosa no funcionava, que aquella persona m'estava fent mal, però el teu cos no reacciona. I al dia següent em desperto molt desorientada i molt adolorida, molt. Tens por, no saps el que vols, no saps com sortir d'allà, és un horror."

Es parla de la "burundanga" com la substància química més utilitzada internacionalment per anular la voluntat d'una persona. Però, almenys a Catalunya i a Espanya, no és així. La resposta és molt més senzilla i preocupant: s'utilitzen productes farmacèutics que es comercialitzen habitualment i que, combinats, poden tenir els mateixos efectes. L'ambient nocturn de bars i discoteques és el preferit pels abusadors habitualment "de coll blanc". També es donen casos de robatoris i els prostíbuls han estat terreny abonat.

L'alcohol juga un paper determinant en l'abús de les dones. L' excés d'alcohol pot tenir efectes idèntics que els de determinades substàncies, com ara amnèsia o un estat de seminconsciència- i és sinònim, per a molts abusadors, de llum verda per a accedir al cos de les dones, independentment del seu consentiment

Moltes de les denúncies sobre submissió química acaben en un no-res. Sovint el cas es redueix, malauradament per a la víctima, en la paraula de l'agredida contra la paraula de l'agressor que sempre addueix que es va tractar de relacions sexuals consentides.

"No recordo res", amb el testimoni de les víctimes, Mossos, juristes, psicòlegs, advocades criminalistes i toxicòlegs, vol contribuir a la imprescindible prevenció, habitual a diversos països europeus, però gairebé inexistent a casa nostra.

    

   Comentaris (0)

    
    

   Dóna'ns la teva opinió

   Hola de nou
    

   Et recordem que el missatge passarà un procés de moderació prèvia.
   Per més informació, consulta les normes d'ús.
   Si vols contactar amb nosaltres, fes-ho a través del servei d'Atenció a l'Audiència.

   Encara no has escrit cap comentari!

   Dona'ns la teva opinió

   Per afegir comentaris al web has d'estar registrat.

   S'estén l'ús de substàncies químiques en l'abús sexual de les dones i en robatoris: se'n diu "submissió química".


   Direcció i guió: Amanda Sans Pantling
   Producció executiva: Albert Solé 
   Imatge: Ignasi Pastori
   So: Eric Arajol
   Producció: 
   Gemma Rodríguez
   Maria Adillón
   Didier Montoya
   Muntatge "30 minuts": Carles Señalada
   Producció "30 minuts": Carles Fernández
   Una producció de Televisió de Catalunya  amb la col·laboració de Minimal Films

    
    
    
    
    

    

    

    

    
   Televisió de Catalunya
   Televisió de Catalunya, S.A.