Fitxa reportatge

Benvinguts al Canadà

19/02/2017 | Societat | Amèrica

 
 

 
 
CSS/Javascript Deshabilitat.
Play

Actualitat: Benvinguts al Canadà

5651586

Mentre Europa s'enfronta amb una crisi migratòria sense precedents, el Canadà organitza el pont aeri més gran de la seva història.

//

El període de temps de distribució d'aquest vídeo és limitat. Podràs veure’l a tv3.cat fins al 26/02/2017 a les 23.59Aquest vídeo no es pot visionar des de fora de l'Estat espanyol
CSS/Javascript Deshabilitat.
Justin Trudeau

Justin Trudeau

http://www.tv3.cat/multimedia/jpg/2/8/1486983943282.jpg

A excepció d'Alemanya, on la cancellera Angela Merkel comença a pagar políticament la seva generositat en l'acollida de l'èxode sirià, i Itàlia, sola davant l'arribada massiva de refugiats, la resta dels països europeus s'ha mostrat incapaç d'abordar la crisi humana generada pel conflicte sirià. S'imposa el tancament de fronteres, la falta de compliment dels compromisos adoptats, l'absència de solidaritat comunitària... La inexistència d'una política d'acollida clara obliga centenars de milers de persones a aventurar-se pel seu compte posant en risc la seva vida.

Enmig del gran desconcert europeu -Espanya, per exemple, només ha acollit uns 500 refugiats dels 17.680 a què es va comprometre-, el Canadà ha posat en marxa un model que ja ha permès l'arribada al país d'uns 35.000 sirians. El govern del jove primer ministre Justin Trudeau va decidir enviar uns 600 funcionaris als camps de refugiats massificats del Líban, Turquia i Jordània per organitzar l'acollida al Canadà. Això ha comportat per al país l'organització del pont aeri més gran de la seva història. Per als refugiats amb destinació al Canadà, s'ha acabat el malson d'haver de buscar una ruta extraordinàriament difícil i molt arriscada per mirar de començar una nova vida mentre duri el conflicte.

El model adoptat pel Canadà és el del patrocini, l'apadrinament privat. Heretat dels anys 70, aquest sistema autoritza els ciutadans canadencs a apadrinar ells mateixos els refugiats. Durant un any, sense ajudes socials, els padrins es comprometen a trobar l'allotjament per a la família, a inscriure els nens a l'escola i a subvencionar totes les necessitats familiars. Les iniciatives per acollir famílies sirianes s'han multiplicat per tot el país, la constitució del qual fa una referència explícita al reconeixement del multiculturalisme. L'actual campanya d'acollida va prendre una força inusitada quan la foto del petit Alan Kurdi -estès inert en una platja turca- va fer la volta al món. En plena campanya electoral, el govern conservador va negar l'asil a la família Kurdi. La societat civil canadenca es va mobilitzar i, finalment, la família va ser acollida. El triomfador de les eleccions, el liberal Justin Trudeau, va decidir simplificar els tràmits per a la concessió d'asil.

El reportatge "Benvinguts al Canadà" recull els casos d'Abdou, Raiss, Elada, Feras..., refugiats que han pogut refer la vida lluny de les bombes. Veurem de la mà dels ciutadans canadencs el seu sistema d'apadrinament, un model estudiat ja en altres països que, a Catalunya, vol posar en marxa la Generalitat amb el teixit del voluntariat. I assistim a la trobada, d'una intensa càrrega emocional, entre el primer ministre Trudeau i el refugiat sirià Vanig Garabedian a la ràdio pública canadenca just un any després que el polític el va acollir a l'aeroport de Toronto.

    

   Comentaris (0)

    
    

   Dóna'ns la teva opinió

   Hola de nou
    

   Et recordem que el missatge passarà un procés de moderació prèvia.
   Per més informació, consulta les normes d'ús.
   Si vols contactar amb nosaltres, fes-ho a través del servei d'Atenció a l'Audiència.

   Encara no has escrit cap comentari!

   Dona'ns la teva opinió

   Per afegir comentaris al web has d'estar registrat.

   Mentre Europa s'enfronta amb una crisi migratòria sense precedents, el Canadà organitza el pont aeri més gran de la seva història.


   Un reportatge de: Mathieu Bana i François Reinhardt
   Una producció de: ARTE

    
    
    
    
    

    

    

    

    
   Televisió de Catalunya
   Televisió de Catalunya, S.A.