Fitxa reportatge

La batalla per l'aigua

15/01/2017 | Societat | Catalunya

 
 

 
 
CSS/Javascript Deshabilitat.
Play

Actualitat: La batalla per l'aigua

5643169

"L'aigua, si és un dret humà, no pot ser un negoci", afirmen els defensors de la gestió pública de l'aigua. Una demanda que xoca amb la realitat. Al 80% dels catalans els subministra l'aigua el grup privat Agbar o alguna de les seves filial

//

CSS/Javascript Deshabilitat.
La batalla per l'aigua

La batalla per l'aigua

http://www.tv3.cat/multimedia/jpg/0/1/1483950176610.jpg

En moltes ciutats, com Barcelona o Terrassa, l'aigua ha estat sempre en mans d'una empresa privada. Però aquesta situació aviat podria canviar. Tots dos municipis s'han pronunciat a favor de recuperar la gestió. Està en joc un gran negoci del sector privat. Al juliol del 2016 el ple de l'Ajuntament de Terrassa es va pronunciar a favor de remunicipalitzar la gestió de l'aigua. Des de llavors, l'enfrontament entre la companyia, Mina de Terrassa i l'alcalde s'ha intensificat.. Mina de Terrassa, que també forma part del grup Agbar, defensa la seva gestió i proposa formar una empresa mixta amb l'ajuntament, sense concurs públic.

És el que van fer Agbar i l'Àrea Metropolitana de Barcelona al 2013, quan van formar una empresa mixta per gestionar l'aigua de Barcelona i els 22 municipis dels voltants. Una societat que un jutge acaba d'anul·lar, precisament perquè no hi va haver un concurs públic. El ple de l'Ajuntament de Barcelona decidia a finals de novembre avançar cap a la remunicipalització de l'aigua.

A Catalunya en els pròxims 4 anys s'acaben les concessions d'aigua en més d'una trentena de municipis. Els que rumien recuperar la gestió, s'emmirallen en casos com el de París o Grenoble, a França. A Grenoble, la multinacional Suez, propietària d'Agbar, va subornar l'alcalde a canvi d'un contracte per 25 anys. Un cop recuperat el control públic, la ciutat va abaixar el rebut de l'aigua un 20%. A París també van fer aquest pas al 2010 i els preus van baixar un 8%.      A part de Terrassa, Barcelona, París o Grenoble, en el reportatge "La batalla per l'aigua" també es parla d'altres casos a Catalunya, com els de Collbató o Figaró-Montmany, pobles on ja han fet el pas que ara volen fer Barcelona o Terrassa. Tots ells han entrat d'una manera o una altra en una batalla amb les companyies de l'aigua, principalment als jutjats. Una batalla que a Catalunya tot just ha començat.

    

   Comentaris (0)

    
    

   Dóna'ns la teva opinió

   Hola de nou
    

   Et recordem que el missatge passarà un procés de moderació prèvia.
   Per més informació, consulta les normes d'ús.
   Si vols contactar amb nosaltres, fes-ho a través del servei d'Atenció a l'Audiència.

   Encara no has escrit cap comentari!

   Dona'ns la teva opinió

   Per afegir comentaris al web has d'estar registrat.

   En moltes ciutats, com Barcelona o Terrassa, l'aigua ha estat sempre en mans d'una empresa privada. Però aquesta situació aviat podria canviar.


   Un reportatge de: 
   Jordi Regàs i Sara Segarra

   Imatge: 
   Carles de la Encarnación

   Muntatge: 
   Carles Señalada

   Producció: 
   Sandra Rierola


    
    
    
    
    

    

    

    

    
   Televisió de Catalunya
   Televisió de Catalunya, S.A.