Fitxa reportatge

Fills retornables

27/11/2016 | Estats Units, els

 
 

 
 
CSS/Javascript Deshabilitat.
Play

Actualitat: Fills retornables

5634079

Als EUA, nens candidats a ser adoptats desfilen en una passarel·la davant els possibles pares: l'extrem d'un malson

//

El període de temps de distribució d'aquest vídeo és limitat. Podràs veure’l a tv3.cat fins al 04/12/2016 a les 23.59Aquest vídeo no es pot visionar des de fora de l'Estat espanyol
Play

"30 minuts": "Fills no retornables"

5633958

Diumenge, a les 21.55, a "30 minuts": "Fills retornables", el malson d'una adopció.

//

CSS/Javascript Deshabilitat.
Fills retornables

Fills retornables

http://www.tv3.cat/multimedia/jpg/3/8/1479463909683.jpg

"Primer veureu l'Alisha. L'Alisha és una noia molt especial i molt tendra que busca una família definitiva. Després, la Leia. Li agradaria una família tradicional, amb pare i mare, o bé una dona soltera". La presentadora de l'acte, com si mostrés l'oferta d'un producte qualsevol, va fent la descripció, remarcant aficions i desitjos dels nens i nenes candidats a ser adoptats mentre els menors van desfilant per una passarel·la. Els possibles pares van contemplant el "gènere" per decidir per quin menor opten. El tindran a prova unes quantes setmanes, i l'adoptaran o el rebutjaran. Aquest acte difícil de creure té lloc anualment a l'església evangèlica Diakon, al poble de Topton, Pennsilvània. És el cas més extrem del caòtic sistema d'adopcions i readopcions als Estats Units.

Així comença el reportatge "Fills retornables", que denuncia el sistema que es coneix amb el nom de "rehoming". Als Estats Units, es pot adoptar una criatura i després posar un anunci a internet per renunciar-hi. A la xarxa hi han miler de fotos. Són les cares d'un autèntic malson. Una quarta part de les criatures adoptades acaben abandonades pels seus nous pares. Cada any hi ha 25.000 d'aquests casos. Són els "fills retornables".

Al costat de les adopcions ordenades, legals, té lloc un autèntic "mercat de segona mà" dels nens i nenes que, per una o per una altra raó han estat rebutjats pels primers pares adoptius. Molts menors, a través dels anys, van desfilant de casa en casa, de pares i mares a nous pares i mares, sovint amb experiències vitals terrorífiques. Cap institució controla aquest "mercat". Està permès. De mitjana, cada dia apareixen tres anuncis nous de nens a la recerca de pares.

Coneixerem el cas del Frank, de 14 anys, que viu en un centre de menors des que els seus pares biològics el van abandonar quan tenia vuit anys. Una parella el va adoptar durant quatre anys, després se'n van cansar. Des de fa dos anys, busca una família. I el cas de Nita, cinc vegades readoptada a través d'internet. I el de la Megan, una dona acostumada a adoptar per internet i que, després, es va dedicar a fer d'intermediària entre l'oferta i la demanda de nens i nenes amb un resultat catastròfic.

    

   Comentaris (0)

    
    

   Dóna'ns la teva opinió

   Hola de nou
    

   Et recordem que el missatge passarà un procés de moderació prèvia.
   Per més informació, consulta les normes d'ús.
   Si vols contactar amb nosaltres, fes-ho a través del servei d'Atenció a l'Audiència.

   Encara no has escrit cap comentari!

   Dona'ns la teva opinió

   Per afegir comentaris al web has d'estar registrat.

   Als EUA, nens candidats a ser adoptats desfilen en una passarel·la davant els possibles pares: l'extrem d'un malson.


   Un reportatge de: 
   Sophie Przychodny

   Imatge: 
   Sébastien Daguerressar i Manon Heurtel

   Una producció de: 
   Babel Doc /Thomas Ellis
    


    
    
    
    
    

    

    

    

    
   Televisió de Catalunya
   Televisió de Catalunya, S.A.