Fitxa reportatge

Benvinguts a territori Trump

20/11/2016 | Política | Estats Units, els

 
 

 
 
CSS/Javascript Deshabilitat.
Play

Actualitat: Benvinguts a Territori Trump

5632638

El triomf de Donald Trump ha trasbalsat Amèrica i el món. Com ha estat possible? Quina és la seva gent?

//

El període de temps de distribució d'aquest vídeo és limitat. Podràs veure’l a tv3.cat fins al 04/12/2016 a les 23.59Aquest vídeo no es pot visionar des de fora de l'Estat espanyol
Play

"30 minuts": "Benvinguts a territori Trump"

5632352

El triomf de Donald Trump ha trasbalsat Amèrica i el món. Com ha estat possible? Quina és la seva gent? "Benvinguts a territori Trump", diumenge, a les 21.55, a "30 minuts"

//

Play

Actualitat: Benvinguts a territori Trump

5631494

El triomf de Donald Trump ha trasbalsat Amèrica i el món. Com ha estat possible? Quina és la seva gent?.

//

CSS/Javascript Deshabilitat.
Benvinguts a territori Trump

Benvinguts a territori Trump

http://www.tv3.cat/multimedia/gif/4/1/1479117482014.gif

Un cop més, com al Regne Unit, com a Colòmbia, les enquestes no van saber captar el terratrèmol subterrani que tenia lloc sota els peus dels electors. Donald Trump és el nou president dels Estats Units. El famós documentalista nord-americà Michael Moore ja ho va advertir al juliol: ni el Partit Demòcrata, ni Hillary Clinton, dins d'una bombolla generada en part pels mèdia, van ser capaços de detectar el profund descontentament d'una classe treballadora, majoritàriament blanca, que durant la presidència d'Obama no ha vist satisfetes les seves reivindicacions. La falta de mobilització a favor de Clinton dels negres i dels llatins, que sí que van votar Obama, han fet la resta.

"Benvinguts a territori Trump" retrata el microcosmos d'un lloc molt representatiu del que ha passat a gran escala a tot el país: una regió rural del nord de l'estat de Tennessee. A la ciutat de Celina, les fàbriques tèxtils van ser deslocalitzades i traslladades a Mèxic i a la Xina finals dels 90. No en queda pràcticament cap. L'empresa Racoe, que serveix a l'exèrcit nord-americà -per aquesta raó no pot ser deslocalitzada- és una de les poques que encara funcionen, tot i de manera molt precària. Joel Coe, el propietari, ens explica què ha passat a Celina i per què la gent, desencantada de republicans i de demòcrates, ha decidit girar la mirada cap a l'empresari i multimilionari Donald Trump: "perdut per perdut..." sembla dir.

En una zona on el 90 per cent de la població és blanca, una dona ens explica part de la clau: "Molts demòcrates de tota la vida ara s'han tornat republicans... secretament." "Cal un canvi en aquest país perquè, si no, se n'anirà en orris. Si governa Hillary tindríem quatre anys més com els últims quatre, tècnicament com els últims vuit. I no crec que el país pugui suportar-ho econòmicament, socialment", diu un altre ciutadà.

I contemplem la gran bretxa social: centenars de ciutadans, als quals el programa sanitari Obamacare no els ha resolt les seves urgents necessitats sanitàries, fent cua durant hores i hores per ser atesos gratuïtament per uns dentistes que pertanyen a una ONG solidària, com qualsevol de les que operen al Tercer Món.

"Ens hem de carregar la correcció política per avançar", diu el diputat local Kelly Keisling, convençut del seu vot a "l'antisistema" Trump.

El reportatge "Benvinguts a territori Trump" recorre el paisatge físic i humà d'aquells que han convertir Donald Trump en president.

 

    

   Comentaris (0)

    
    

   Dóna'ns la teva opinió

   Hola de nou
    

   Et recordem que el missatge passarà un procés de moderació prèvia.
   Per més informació, consulta les normes d'ús.
   Si vols contactar amb nosaltres, fes-ho a través del servei d'Atenció a l'Audiència.

   Encara no has escrit cap comentari!

   Dona'ns la teva opinió

   Per afegir comentaris al web has d'estar registrat.

   El triomf de Donald Trump ha trasbalsat Amèrica i el món. Com ha estat possible? Quina és la seva gent?


   Un reportatge de:
   Barbara Lohr

   Imatge: 
   A. Rossignol /  F. Touly

   Una producció de: 
   ARTE


    
    
    
    
    

    

    

    

    
   Televisió de Catalunya
   Televisió de Catalunya, S.A.