Fitxa reportatge

M'atrauen els nens

13/11/2016 | Societat

 
 

 
 
CSS/Javascript Deshabilitat.
Play

Actualitat: M'atreuen els nens

5631268

Una reflexió sobre els abusos sexuals a menors a través del testimoni de víctimes, pedòfils i pederastes. Es pot fer alguna cosa per evitar que els potencials abusadors portin a terme el seu delicte?

//

Play

Me atraen los niños (versió en castellà)

5656168

Desde hace años, la actualidad nos trae noticias dramáticas sobre el abuso de menores. Sabemos qué es lo que les espera a los autores de este delito tan monstruoso; siempre, eso sí, que su agresión no haya prescrito legalmente. Pero, ¿podemos ir más allá de esta invariable dinámica de acción/represión? Pedofilia, pederastia son conceptos que a menudo confundimos. La pedofilia conlleva la atracción de un adulto hacia un menor. La pederastia va mucho más allá: incluye el abuso sexual y, por tanto, el delito. Pero, ¿hay políticas de prevención? ¿Es posible controlar el impulso pedófilo para evitar la agresión, el abuso de menores? En Francia y en Alemania hay experiencias positivas que ahora veremos. ¿Y aquí? Nuestro reportaje se centra, sin embargo, en la fuerza de los testimonios en primera persona, realmente aterradores. Una inmersión en una angustiosa realidad para poder saber más. Para disponer de herramientas para actuar eficazmente.

//

CSS/Javascript Deshabilitat.
M'atrauen els nens

M'atrauen els nens

http://www.tv3.cat/multimedia/jpg/1/0/1478512100301.jpg

Pedofília, pederàstia, agressions sexuals... Són conceptes que molt sovint confonem. La pedofília és l'atracció que sent un adult cap a nens o nenes menors. La pederàstia implica anar molt més enllà, perquè ja comporta un abús sexual. La pedofília, per si sola, no és delicte, la pederàstia, sí.

Els pocs estudis que s'han fet fins ara estimen que un 1% dels homes encaixa en els criteris diagnòstics de la pedofília. Però no tots acaben abusant de menors. Es el cas del Daniel, un pedòfil d'uns 40 anys casat i amb fills, que en el reportatge "M'atrauen els nens" ens explica com va descobrir, d'adolescent, la seva atracció pedofílica i com ha lluitat durant tota la seva vida per controlar-se i no abusar mai de cap nen. En Daniel necessita ajuda, però a Espanya ningú n'hi pot oferir. En canvi, a Alemanya, des de fa 12 anys existeix un programa terapèutic gratuït per intentar que els pedòfils no esdevinguin abusadors. Un equip del "30 minuts" hi ha anat per saber com funcionen. Els resultats són bons i tenen una llista de milers d'homes esperant poder accedir a la teràpia.

En el reportatge també coneixerem l'Albert i el José, dos presos que estan complint condemna per agressions sexuals a menors. Sabrem quins programes han fet a la presó i quines pors tenen per quan tornin a sortir en llibertat.

El ventall del que es considera abús sexual va des de l'exhibicionisme fins als tocaments o la violació. Seguint aquest criteri, s'estima que una de cada quatre nenes i un de cada vuit nens patiran algun tipus d'abús sexual abans dels 17 anys.

És el cas de l'Elisabeth, que, de petita, i durant molts anys, va ser violada pel seu pare. "Em va comentar que allò era un secret. Què volia dir que era un secret? Això implicava no poder dir-l'hi a la meva mare?"

Fins que no va tenir 30 anys, l'Elisabeth no va explicar a ningú el que havia patit durant la seva infantesa. En el reportatge "M'atrauen els nens" ens explica les seqüeles que li han quedat.

I coneixerem també la Latifa Benari, una francesa que de petita va patir abusos sexuals amb violència i que fa 18 anys va fundar una associació d'ajuda a pedòfils, agressors sexuals i víctimes. Un cop al mes reuneix al voltant d'una mateixa taula un grup de pedòfils i de víctimes –prèviament seleccionats i sense cap relació directa entre ells– perquè puguin explicar-se els uns als altres. L'objectiu, ens diu, és evitar nous abusos.

Els abusos a menors existeixen de tota la vida, però si hi ha un fenomen que, a l'època actual, creix de forma exponencial, és l'assetjament de menors a través d'internet. És el que es coneix com a "grooming" i s'està convertint és un problema fora de control. A la unitat de delictes informàtics dels Mossos d'Esquadra ho saben prou bé. Ho explicarem en el reportatge.

    

   Comentaris (0)

    
    

   Dóna'ns la teva opinió

   Hola de nou
    

   Et recordem que el missatge passarà un procés de moderació prèvia.
   Per més informació, consulta les normes d'ús.
   Si vols contactar amb nosaltres, fes-ho a través del servei d'Atenció a l'Audiència.

   Encara no has escrit cap comentari!

   Dona'ns la teva opinió

   Per afegir comentaris al web has d'estar registrat.

   Una reflexió sobre els abusos sexuals a menors a través del testimoni de víctimes, pedòfils i pederastes. Es pot fer alguna cosa per evitar que els potencials abusadors portin a terme el seu delicte?


   Un reportatge de:
   Roser Oliver i Joan Albert Lluch

   Imatge: 
   Enric Miró

   Muntatge: 
   Moisès Casanovas

   Producció: 
   Jessica Montaner


    
    
    
    
    

    

    

    

    
   Televisió de Catalunya
   Televisió de Catalunya, S.A.