Fitxa reportatge

Vols de deportació

03/04/2016 | Societat | Catalunya

 
 

 
 
CSS/Javascript Deshabilitat.
Play

Actualitat: Vols de deportació

5592650

Explorem el món ocult dels vols especials de deportació de migrants que practica l'estat espanyol: la dinàmica policial que generen, les irregularitats que denuncien les víctimes i com afecta els migrants i les seves famlilies.

//

Play

"Vols de deportació" a"30 Minuts"

5592468

Explorem el món ocult dels vols especials de deportació de migrants: la dinàmica policial que generen, les irregularitats que denuncien les víctimes i l'afectació personal i familiar.

//

CSS/Javascript Deshabilitat.
Vols de deportació

Vols de deportació

http://www.tv3.cat/multimedia/png/6/5/1459249398656.png

Aquest reportatge explora el món ocult dels vols especials de deportació de migrants que practica l'estat español: la dinàmica policial que generen, les irregularitats que denuncien les víctimes i com afecta els migrants i les seves famílies viure permanentment sota sospita amb l'amenaça de l'expulsió.

El Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona ha tancat temporalment per reformes. El Parlament de Catalunya, el Síndic de Greuges, l'Ajuntament de Barcelona i moltes associacions demanen que no torni a obrir. Cada dia hi ha més informació i control sobre els CIE, però, més enllà d'aquests centres, que són un pas més en la via d'expulsió de migrants, les expulsions individuals o massives persisteixen.

Les expulsions des de les presons i les expulsions exprés, directes des de comissaria, augmenten i es generalitzen. Estan íntimament relacionades amb els macrovols d'expulsió, pràctica que també va en augment. Segons advocats i associacions de drets humans, molt sovint no es garanteix prou el dret de defensa, ni es respecten els drets humans bàsics dels migrants.

El reportatge s'articula a partir del testimoni de diversos migrants, alguns dels quals, després de residir anys a l'estat espanyol, han estat expulsats en un vol de deportació o s'han deslliurat en l'últim moment. També hi participen els seus familiars, advocats estrangeristes, com José Luis Nvumba o David Querol, representants de l'Associació Catalana de Residents Senegalesos de Terrassa, SOS Racisme, Stop Deportaciones i CIEs NO, així com Lluïsa Melgares, regidora de l'Ajuntament de Terrassa, l'adjunt al Síndic de Greuges, Jaume Saura, el portaveu de la Policia Nacional a Catalunya, Antonio Navarro, i el del Sindicat Unificat de Policia, Antonio Granados.

Les companyies aèries fins avui responsables en exclusiva dels vols de deportació, Air Europa, del Grup Globalia, i Swift Air, no han volgut fer declaracions, emparant-se en un pacte de confidencialitat firmat per contracte amb el govern. El Ministeri de l'Interior no ha volgut que un càrrec polític s'expliqués públicament. El Sindicat de Pilots tampoc hi ha volgut participar.

Segons les últimes dades oficials, del 2014, l'Estat espanyol va deportar 13.986 migrants per carretera, en vaixell o en avió. 2.572 persones van ser expulsades en 135 vols especials, dels quals 100 eren vols petits per expulsar al Marroc, via Ceuta i Melilla, i 35 eren macrovols internacionals, amb destins com ara el Senegal, Mali, Nigèria, Mauritània, l'Equador, Colòmbia o la República Dominicana, entre d'altres. No se sap el nombre d'expulsats en vols comercials.
 
    

   Comentaris (0)

    
    

   Dóna'ns la teva opinió

   Hola de nou
    

   Et recordem que el missatge passarà un procés de moderació prèvia.
   Per més informació, consulta les normes d'ús.
   Si vols contactar amb nosaltres, fes-ho a través del servei d'Atenció a l'Audiència.

   Encara no has escrit cap comentari!

   Dona'ns la teva opinió

   Per afegir comentaris al web has d'estar registrat.

   Aquest reportatge explora el món ocult dels vols especials de deportació de migrants que practica l'estat español: la dinàmica policial que generen, les irregularitats que denuncien les víctimes i com afecta els migrants i les seves famílies viure permanentment sota sospita amb l'amenaça de l'expulsió.


   Un reportatge de
   Xavier Montanyà i Antonio Cortés

   Muntatge:
   Moisés Casanovas

   Producció:
   Carolina Trujillo

   Producció executiva Batabat:
   Oriol Cortacans

   Producció "30 minuts":
   Carles Fernández

   Un reportatge de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Batabat SCCL

    
    
    
    
    

    

    

    

    
   Televisió de Catalunya
   Televisió de Catalunya, S.A.