Fitxa reportatge

Pacients en espera

01/06/2014 | Salut | Catalunya

 
 

 
 
CSS/Javascript Deshabilitat.
Play

Actualitat: Pacients en espera

5108451

23.825 catalans van ser operats l'any passat més tard dels sis mesos en llista d'espera garantits per la legislació. Un decret del Parlament del 2002 fixa aquest temps d'espera màxim per a catorze de les intervencions més comunes.

01/06/2014

Play

Promoció: "Pacients en espera" a "30 Minuts"

5104251

23.825 catalans va ser operats l'any passat més tard dels sis mesos en llista d'espera garantits per la legislació.

01/06/2014

CSS/Javascript Deshabilitat.
Pacients en espera

Pacients en espera

http://www.tv3.cat/multimedia/gif/0/7/1400757807170.gif

23.825 catalans va ser operats l'any passat més tard dels sis mesos en llista d'espera garantits per la legislació. Un decret del Parlament del 2002 fixa aquest temps d'espera màxim per a catorze de les intervencions més comunes: cataractes, pròtesis de genoll i de maluc, galindons, varices... No es tracta de patologies molt greus: les urgències i les intervencions prioritàries (processos oncològics, cirurgia cardíaca) gairebé només tenen els dies d'espera requerits per fer les proves necessàries prèvies a l'operació.
 
L'augment de les llistes d'espera, en volum de pacients i en temps, ha estat el principal peatge que han pagat els pacients catalans per les retallades en sanitat. La reducció de la despesa sanitària (de 1.300 euros per habitant i any a menys de 1.100) i la necessitat de prioritzar les patologies en què està en joc la vida del pacient, van provocar un creixement espectacular de les llistes. En els dos primers anys de retallades, es va passar de 50.705 pacients en els processos garantits (any 2009) a 80.570 (any 2011), gairebé un seixanta per cent més.

Però la situació de les operacions garantides mostra només una part del mapa de les llistes d'espera. Per a la resta d'intervencions, una cinquantena, no hi ha terminis fixats; més de set mil pacients van ser operats el 2013 quan feia més de dos anys que eren a la llista. Tampoc no hi ha terminis per al temps que es triga a figurar oficialment en una llista, a partir del moment en què un pacient és derivat pel seu Centre d'Assistència Primària a l'hospital: temps per a la primera visita amb l'especialista, temps per a les proves diagnòstiques... 

Un equip del "30 minuts" ha seguit els casos d'alguns pacients en llista d'espera de diverses patologies, per veure com aquest fet afecta la seva qualitat de vida, si estan prou informats i com tramiten les seves queixes. A en Pedro, de Barcelona, diagnosticat de cataractes en tots dos ulls, li van donar cita per a l'especialista per al cap d'onze mesos; va guanyar mig any presentant reclamacions. La Bibiana, de Riudoms, és en llista d'espera per una hèrnia des de fa gairebé tres anys, i encara ha de fer la primera visita a l'especialista per uns galindons un any després de ser derivada. L'Estrella, de Mollet del Vallès, espera des de fa tres anys una operació de "bypass" gàstric per resoldre la seva obesitat mòrbida. La Mar, de Barcelona, fa més de sis anys que és en llista d'espera per reparar el despreniment de la paret abdominal que li va provocar l'últim part; des d'aleshores, el seu físic sembla el d'un embaràs avançat. L'Ana, de Girona, serà operada del cor deu mesos després d'entrar en llista d'espera, tot i que la cirurgia cardíaca té la consideració de prioritària, amb una recomanació de tres mesos; el Departament ha hagut de posar en marxa un pla de xoc especial per afrontar casos similars.

Parallelament, la sanitat privada ofereix sanitat immediata. Gairebé dos milions de catalans paguen una assegurança privada sanitària. Els clients i el volum de negoci fins i tot han crescut en aquests anys de crisi econòmica. I cada cop més hospitals públics han començat a oferir també assistència privada per augmentar els seus ingressos, cosa que ha desencadenat una forta polèmica. La família de la Isabel, de Santa Oliva, va pagar gairebé deu mil euros per una pròtesi de maluc  al mateix hospital del Vendrell i amb el mateix cirurgià on figurava en llista d'espera. Només li faltava un mes per complir-se el sis d'aquesta operació garantida, però ningú l'havia informat d'aquest fet.
    

   Comentaris (0)

    
    

   Dóna'ns la teva opinió

   Hola de nou
    

   Et recordem que el missatge passarà un procés de moderació prèvia.
   Per més informació, consulta les normes d'ús.
   Si vols contactar amb nosaltres, fes-ho a través del servei d'Atenció a l'Audiència.

   Encara no has escrit cap comentari!

   Dona'ns la teva opinió

   Per afegir comentaris al web has d'estar registrat.

   23.825 catalans va ser operats l'any passat més tard dels sis mesos en llista d'espera garantits per la legislació. Un decret del Parlament del 2002 fixa aquest temps d'espera màxim per a catorze de les intervencions més comunes: cataractes, pròtesis de genoll i de maluc, galindons, varices... 


   Un reportatge de:
   Ramon Anglès
   Sandra Rierola
   David Roig


   Muntatge de:
   Joan Carles Calvera

    
    
    
    
    

    

    

    

    
   Televisió de Catalunya
   Televisió de Catalunya, S.A.