Fitxa reportatge

Barcelona, any 39: arriba Franco

26/01/2014 | Història | Catalunya

 
 

 
 
CSS/Javascript Deshabilitat.
Play

Actualitat: "Barcelona, any 39: arriba Franco"

4874291

El 26 de gener del 1939, ara fa just setanta-cinc anys, les tropes de Franco van entrar a Barcelona i la guerra civil es va donar prÓcticament per acabada. La ciutat queia en mans dels "nacionals" sense oferir resistŔncia.

26/01/2014

El període de temps de distribució d'aquest vídeo és limitat. Podràs veure’l a tv3.cat fins al 27/01/2016 a les 23.59
Play

Promociˇ: "Barcelona, any 39: arriba Franco"

4864451

El 26 de gener del 1939, ara fa just setanta-cinc anys, les tropes de Franco entraven a Barcelona i la guerra civil es donava prÓcticament per acabada. La ciutat queia en mans dels nacionals sense oferir resistŔncia.

El reportatge del "30 minuts" d'aquest diumenge aprofita l'efemŔride per recollir alguns dels testimonis vius que encara recorden aquell dia, des de milicians que intentaven aturar l'entrada de l'enemic fins a totes aquelles famÝlies que es van quedar a la ciutat amb l'esperanša que la guerra s'acabÚs. El gener del 39 es barregen els records de l'arribada dels soldats, de l'assalt als magatzems de menjar o de les misses de campanya multitudinÓries. Mentre la por al feixisme impulsa la fugida de la ciutat de prop de mig miliˇ de persones, a Barcelona una part important de la poblaciˇ esclata d'alegria, principalment pel final dels bombardejos i tambÚ pel retorn d'un cert ordre.

26/01/2014

CSS/Javascript Deshabilitat.
Barcelona, any 39: arriba Franco

Barcelona, any 39: arriba Franco

http://www.tv3.cat/multimedia/jpg/8/8/1389977889688.jpg

    El 26 de gener del 1939, ara fa just setanta-cinc anys, les tropes de Franco entraven a Barcelona i la guerra civil es donava pràcticament per acabada. La ciutat queia en mans dels nacionals sense oferir resistència.

    El reportatge del "30 minuts" d'aquest diumenge aprofita l'efemèride per recollir alguns dels testimonis vius que encara recorden aquell dia, des de milicians que intentaven aturar l'entrada de l'enemic fins a totes aquelles famílies que es van quedar a la ciutat amb l'esperança que la guerra s'acabés. El gener del 39 es barregen els records de l'arribada dels soldats, de l'assalt als magatzems de menjar o de les misses de campanya multitudinàries. Mentre la por al feixisme impulsa la fugida de la ciutat de prop de mig milió de persones, a Barcelona una part important de la població esclata d'alegria, principalment pel final dels bombardejos i també pel retorn d'un cert ordre.

    Amb l'arribada de les tropes de Franco, arrenca la transformació de la ciutat. Barcelona, símbol de la República, del moviment obrer i del catalanisme, es converteix en una capital de província més de l'Espanya franquista, de "la nueva España", tal com proclamava la propaganda de l'època.

    Amb el desembarcament de les noves autoritats, comença també la repressió. El règim no només executa més d'un miler de republicans, també engega les campanyes per depurar funcionaris, mestres, professors universitaris, metges o advocats, que perdran la feina. Són casos com el de l'alcalde de Mollet, Josep Fortuny, que és afusellat al Camp de la Bota, acusat d'assassinar un dirigent carlista, o de personalitats com Josep Maria Boix i Raspall, director la Caixa de Pensions, que és apartat de la feina, multat i empresonat. El 1939 també comença la requisa dels diners, el català és eliminat de la vida pública i es retiren els monuments republicans i les plaques dels carrers. Els primers anys del franquisme seran anys de gana, però també seran els anys en què florirà el mercat negre de l'estraperlo. Una anys en què el règim imposarà l'estètica feixista de l'Alemanya nazi o la Itàlia de Mussolini.

El 26 de gener del 39 representa, per tant, el moment en què el nou règim posa els fonaments sobre els quals construirà els quaranta anys de dictadura. Tot i l'eufòria inicial d'alguns pel final de la guerra, la població s'adonarà ben aviat que mai abans havia perdut tantes llibertats individuals i col·lectives. El 1939 moltes famílies descobriran que certes opinions i actituds, així com l'ús del català, han quedat limitats a l'esfera privada, tancats a casa, i que, de cara enfora, per pura supervivència, el mutisme i la grisor seran les millors estratègies per tirar endavant.
    

   Comentaris (0)

    
    

   Dóna'ns la teva opinió

   Hola de nou
    

   Et recordem que el missatge passarà un procés de moderació prèvia.
   Per més informació, consulta les normes d'ús.
   Si vols contactar amb nosaltres, fes-ho a través del servei d'Atenció a l'Audiència.

   Encara no has escrit cap comentari!

   Dona'ns la teva opinió

   Per afegir comentaris al web has d'estar registrat.

    El 26 de gener del 1939, ara fa just setanta-cinc anys, les tropes de Franco entraven a Barcelona i la guerra civil es donava pràcticament per acabada. La ciutat queia en mans dels nacionals sense oferir resistència.


   Un reportatge de
   Jordi Regàs i Mireia Pigrau

   producció:
   Sandra Rierola

   Imatge:
   Jordi Giralt i Walter Ojeda

   documentació:
   Miracle Tous

   Muntatge:
   Carles Señalada

    
    
    
    
    

    

    

    

    
   Televisió de Catalunya
   Televisió de Catalunya, S.A.