Fitxa reportatge

1812: Quan érem francesos

25/03/2012 | Història | Europa

 
 

 
 
CSS/Javascript Deshabilitat.
Play

Reportatge: 1812: Quan érem francesos

4015470

El 19 de març de 1812, es va proclamar a Cadis la Constitució de 1812, "La Pepa". Però què passava a Catalunya? Fem memòria: érem una província de l'imperi napoleònic.

25/03/2012

Play

Promoció: 1812:quan érem francesos

4004871

El 19 de març de 1812 es proclamava a Cadis la Constitució de 1812, la "Pepa". Però què passava a Catalunya? Fem memòria: érem una província de l'imperi napoleònic.

25/03/2012

Aquest vídeo no es pot visionar des de fora de l'Estat espanyol
CSS/Javascript Deshabilitat.
1812: Quan érem francesos

1812: Quan érem francesos

http://www.tv3.cat/multimedia/gif/3/3/1332339715233.gif

1812: Quan érem francesos

Fa 200 anys, diputats reunits a Cadis van proclamar la Constitució. Va ser en plena guerra del Francès; Napoleó havia imposat el seu germà, Josep I, com a rei d'Espanya. Però Catalunya no depenia ni del Regne d'Espanya ni de Cadis: Catalunya formava part de l'imperi Francès, que l'havia annexionat aquell mateix any i l'havia dividit en quatre departaments: Ter, Segre, Montserrat i Boques de l'Ebre. Andorra formava part de Catalunya, la Vall d'Aran s'havia integrat al departament francès de l'Alta Garona i una part de la Franja de Ponent -Mequinensa i Fraga- també formaven part de l'imperi. Barcelona, amb 150.000 habitants, era la tercera ciutat de l'imperi, després de París i Amsterdam, i al davant de Roma i Hamburg.

Les tropes napoleòniques van quedar-se a Catalunya des del primer moment fins a l'últim: van entrar el 1808 al Principat i s'hi van quedar, i el 1814, amb Napoleó derrotat i derrocat, els soldats napoleònics encara no se n'havien retirat completament.

Napoleó va conquerir les ciutats catalanes -amb setges brutals com Girona i Tarragona- però no les zones rurals, que des del primer moment es van enfrontar a l'invasor. Els catalans sempre han considerat enemics els "gavatxos" i en la memòria popular encara era molt present la pèrdua del Rosselló, la imposició dels Borbons a la guerra de Secessió i, no feia encara 13 anys, "la guerra Gran" que havia enfrontat la Espanya absolutista amb la França revolucionària en terres exclusivament catalanes. Mentre que a Espanya la guerra del 1808-1814 s'anomena "la guerra de la Independència", a Catalunya es coneix com "la guerra del Francès".

Després de la brutalitat invasora inicial, els francesos van intentar una aproximació als catalans mirant de respectar els costums, la llengua i el dret propis. El 1810 ja es va separar Catalunya de la resta d'Espanya. El "Diari de Barcelona" es va editar en català i francès durant una època. A Barcelona es va començar a encunyar la pesseta. El 1812, dos mesos abans de la proclamació de la Constitució de Cadis, Napoleó va decidir l'annexió de Catalunya a l'imperi Francès. Cent anys abans que s'implantés el Codi Napoleònic a Espanya, es va intentar aplicar a Catalunya i fins i tot es va començar a traduir al català, però els advocats i jutges s'hi van oposar. Es va implantar, de ple dret, l'administració francesa, molt més avançada que l'espanyola, i fins i tot es va avançar en camps com la higiene o les infraestructures.

En l'elaboració de la Constitució de Cadis, la primera Constitució que va tenir Espanya i una de les mes avançades del seu temps, també hi van participar vint diputats catalans; però no van tenir una actuació gaire destacada. Generalment eren conservadors, van intentar defensar els vells usos catalans i, sobretot, els drets nobiliaris.

El 1814, poc després d'entrar Ferran VII per la Jonquera, menjant-se un pollastre rostit, segons un testimoni presencial de l'època, aquest rei absolutista va derogar la Constitució i Catalunya va tornar a Espanya.

    

   Comentaris (0)

    
    

   Dóna'ns la teva opinió

   Hola de nou
    

   Et recordem que el missatge passarà un procés de moderació prèvia.
   Per més informació, consulta les normes d'ús.
   Si vols contactar amb nosaltres, fes-ho a través del servei d'Atenció a l'Audiència.

   Encara no has escrit cap comentari!

   Dona'ns la teva opinió

   Per afegir comentaris al web has d'estar registrat.

   El 19 de març de 1812 es proclamava a Cadis la Constitució de 1812, la "Pepa". Però què passava a Catalunya? Fem memòria: érem una província de l'imperi napoleònic.   Un reportatge de
   Santiago Torres
   Lourdes Guiteras


   Muntatge de
   Carles Señalada

   Imatge de
   Walter Ojeda

   producció
   Cristina Rivas

   Documentalista
   Montse Bailac


    
    
    
    
    

    

    

    

    
   Televisió de Catalunya
   Televisió de Catalunya, S.A.