Fitxa reportatge

Desarmar Estat Islāmic

29/05/2016 | Societat | Catalunya

 
 

 
 
CSS/Javascript Deshabilitat.
CSS/Javascript Deshabilitat.
Desarmar Estat Islàmic

Desarmar Estat Islāmic

http://www.tv3.cat/multimedia/gif/3/3/1463570248133.gif

Encara hi ha qui s'està mobilitzant des de Catalunya per afegir-se a Estat Islàmic? Hi ha alguna manera per aconseguir contrarestar la narrativa jihadista, desmuntar el seu discurs i evitar que altres s'hi afegeixin? Com ho estem afrontant des del nostre país? En aquesta edició, seguim alguns dels programes de prevenció de la radicalització i de la desradicalització que duen a terme altres països de la Unió Europea, com ara, Anglaterra i Dinamarca.
 
Darrere la mobilització de més de 5.000 europeus que s'han desplaçat a Síria i a l'Iraq, hi ha la història de molts musulmans i conversos que s'han deixat seduir a través de les eines de captació, semblants a les d'una secta, que han utilitzat els reclutadors d'Estat Islàmic. En el "30 minuts" d'aquest diumenge, el programa ha aconseguit localitzar una de les primeres famílies que hauria sortit de Catalunya per afegir-se a Estat Islàmic. Així mateix, a partir d'alguns casos individuals, es mostra el perible d'aquells que s'hi han sentit atrets, però també donem veu  als que s'hi han oposat i han lluitat en contra del discurs jihadista.
 
El reportatge "Desarmar Estat Islàmic" aporta el testimoni del danès Morten Storm que de musulmà  convertit va passar a ser radical i, finalment, va treballar d'espia pels serveis secrets del seu país, dels anglesos i de la CIA. El seu testimoni que ha donat la volta al món aporta un altre punt de vista sobre quina resposta ha de donar Europa als retornats de Síria i l'Iraq.  En aquest sentit, el reportatge dóna a conèixer els programes de desradicalització que s'estan duent a terme a Anglaterra i a Dinamarca. Uns programes que, de moment, ni tan sols s'han plantejat a l'Estat espanyol encara que des de fa un any s'està treballant en el disseny d'estratègies per prevenir la radicalització.
 
Les experiències d'Anglaterra i Dinamarca constaten que aquest fenomen és molt més complex del que pot semblar aparentment i que cada país ha d'actuar segons el seu context econòmic, social i cultural i els models d'integració pels quals han apostat. Malgrat la diversitat de perspectives en què ho està abordant cadascun dels països europeus, el reportatge esbossa un debat clau de la mobilització jihadista: és possible que aquells que han anat a Síria i a l'Iraq, atrets per Estat Islàmic, puguin tornar algun dia als seus països d'origen? N'hi ha prou amb penes de presó? Com s'han de reincorporar a la societat? Han de rebre algun tipus d'ajuda? Malauradament, moltes d'aquestes preguntes encara ara són difícils de respondre amb rotunditat.

 
 
 
    

   Encara hi ha qui s'està mobilitzant des de Catalunya per afegir-se a Estat Islàmic? Hi ha alguna manera per aconseguir contrarestar la narrativa jihadista, desmuntar el seu discurs i evitar que altres s'hi afegeixin? Com ho estem afrontant des del nostre país?


   Un reportatge de
   Marc Faro, Joan Albert Lluch i Anna Teixidor

   Producció:
   Carles Fernández

   Imatge:
   Marc Faro

   Muntatge:
   Moisès Casanovas
    

    
    
    
    
    

    

    

    

    
   Televisió de Catalunya
   Televisió de Catalunya, S.A.