Un documental trepidant

"Tor, la muntanya maleïda": el "30 minuts" on va començar tot

El 29 d'abril la plataforma 3Cat i TV3 estrenaran "Tor", la nova sèrie de Carles Porta que aprofundeix en una història iniciada fa trenta anys

La carrera periodística de Carles Porta no es pot entendre sense Tor, aquest poble del Pirineu català que s'ha convertit en una de les llegendes negres més mediàtiques de Catalunya. Ell mateix i dos reporters més de TV3, Pol Izquierdo i Pepe Domènech, van pujar al poble pallarès el 1997 per a gravar-hi un "30 minuts". El resultat, que recuperem en aquest article, va ser un documental trepidant, una història amb tres assassinats, sobre els quals encara sobrevola un interrogant: qui va matar en Sansa? 

 

Un "Fargo" al Pirineu 

Els fets es remunten a l'estiu del 1995. Aquest poble, situat a les profunditats de la Vall Farrera i de només tretze cases, havia viscut les últimes dècades en una constant disputa entre veïns per delimitar la propietat de la muntanya del poble. La seva ubicació estratègica li permetia enllaçar amb les estacions d'esquí de Pal i Arinsal, fet que va atraure les mirades d'inversors. 
 
Un jutge va declarar amo únic de la muntanya un dels veïns del poble, Josep Montané, més conegut com a Sansa. Segons el jutge, era qui hi tenia més dret perquè era qui vivia més temps al poble de Tor. Aquest fet va fer esclatar els odis entre els veïns i cinc mesos després en Sansa va ser assassinat. Seria el primer de tres morts que van marcar per sempre més aquest poble pallarès
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3Cat (@som3cat)

 

L'equip del "30 minuts" va voler immortalitzar aquests fets dos anys més tard en un documental en el qual es palpen els odis irreconciliables entre els principals protagonistes. Hi coneixem l'enemic personal d'en Sansa, Jordi Riba, en Palanca; en Rubén Castañer, en Lázaro Moreno o els hippies neorurals que vivien en unes bordes d'en Sansa. 
 
Tots ells conformen un univers d'allò més novel·lístic, que retrata un territori de frontera molt acostumat al contraban. De fet, en una de les seqüències del documental, les càmeres de TV3, amb Carles Porta al capdavant, accedeixen a un grup de contrabandistes que intenta obrir-se pas entre la neu a través del port de Cabús. Les imatges parlen per si soles. 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3Cat (@som3cat)

 

Arran de l'èxit, el periodista va continuar la investigació i va publicar el llibre "Tor: tretze cases i tres morts", que anys més tard es convertiria en pòdcast a Catalunya Ràdio. Ara, Carles Porta torna amb aquesta nova sèrie de vuit capítols. Cada un versarà sobre els personatges i els elements principals de la història, que després de 27 anys d'investigació ha pogut ampliar a partir de noves informacions.

 

"Serà una sèrie absolutament irrepetible. Penseu que tenim 190 hores de metratge, que s'han de convertir en aquestes vuit hores de la sèrie gràcies a tot el meu equip i fer que enganxi, que tingui el nivell de qualitat que s'espera", va explicar el mateix Porta en la preestrena del primer capítol de "Tor".

 

Ell mateix va respondre a les preguntes dels periodistes, que li van demanar si la sèrie resoldria la gran incògnita del cas: qui és l'assassí d'en Sansa. "Tothom tenia motius per matar-lo", diu Porta. Assegura que en els vuit capítols intenta traslladar la informació tal qual li ha arribat, que li ha permès extreure'n conclusions sobre el culpable, però que serà el públic qui faci de jurat popular amb les cartes que es posaran sobre la taula. 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut