Les presentadores consideren que se les ha discriminat per raó de gènere i edat (Europa Press/Vuk Valcic)

Quatre reconegudes periodistes demanden la BBC per discriminació per motius d'edat

Les presentadores Annita McVeigh, Martine Croxall, Karin Giannone i Kasia Madera han acudit als tribunals després que la cadena hagi decidit degradar-les durant la fusió dels dos canals informatius

Redacció/AgènciesActualitzat

Quatre presentadores de la televisió pública britànica, la BBC, han presentat aquest dimecres una demanda en què acusen l'empresa de discriminar-les per gènere, per edat i en la remuneració.

Annita McVeigh, Martine Croxall, Karin Giannone i Kasia Madera consideren que l'empresa les ha discriminat després d'haver-les apartat de la petita pantalla el 2023, durant el procés per fusionar el seu canal de notícies nacional, la BBC News, amb el canal de notícies internacional, la BBC World News.

Segons les periodistes, que són conegudes pels espectadors després d'anys exercint com a presentadores, la decisió s'ha pres tenint en compte que són dones i que ronden la cinquantena: tenen entre 48 i 55 anys.

Per contra, la BBC insisteix que el procés de selecció va ser "rigorós i just" i diu que és fals que les quatre dones cobressin menys que treballadors homes del mateix rang.

Aquest és el moment de l'arribada de les quatre demandants, aquest dimecres, a la vista preliminar davant un tribunal especialitzat en disputes laborals:

 

Un procés de selecció qüestionat

En els testimonis escrits que han presentat, les quatre periodistes apunten que hi va haver un procés de contractació "manipulat" arran de la reorganització dels canals de notícies de la BBC, anunciada el 2022.

Concretament denuncien "discriminació" i "assetjament" per haver patit un "entorn hostil, degradant i intimidatori en el lloc de treball".

Segons el seu relat, la gerenta de canals de la BBC, Jess Brammar, va confirmar a quatre presentadors (dos homes i dues dones més joves) que mantindrien el lloc de treball després de la fusió, mentre que a elles les van sotmetre a un procés de selecció que des del principi estaven destinades a perdre.

Al final, expliquen, se'ls va comunicar que no continuarien com a presentadores i se'ls van oferir funcions de corresponsals, cosa que suposa una degradació i una reducció del sou.

De fet, asseguren que prèviament ja havien reclamat que el seu sou s'igualés amb el dels homes del mateix rang, i consideren que això també les ha perjudicat a l'hora d'optar a continuar al capdavant dels informatius que presentaven.

A principis del 2020, els tribunals van donar la raó a una altra presentadora, Samira Ahmed, que va demandar la BBC per discriminació salarial perquè cobrava set vegades menys que el seu homòleg masculí.

En el cas que ara s'ha denunciat, les periodistes asseguren que hi hauria hagut una bretxa d'uns 42.000 euros anuals.

ARXIVAT A:
Masclisme TelevisióDrets laboralsRegne Unit
Anar al contingut